„Nada je opasna stvar”

Film pod nazivom „1917” izašao je krajem 2019. godine i zadivio ljubitelje dobre kinematografije, ali i uspešno pridobio one koji to nisu. Dok gledate film primetićete da se ne nalazite u bioskopskoj sali već u samom epicentru života glavnih likova, Šofilda i Blejka. Razlog tome je upravo to što je film radjen u jednom rezu i daje nam osećaj približan igranju video igrica. Osim što je osvojio naša srca, osvojio je nagrade na svečanoj dodeli Oskara, pre svega za najbolju kinematografiju, zatim vizuelne efekte, za najbolji miks zvuka, dok je za još mali milion nagrada bio nominovan. Film sa ovakvim dostignućima, ali i maestralnom upotrebom moderne tehnologije, zasluzuje našu pažnju.

Film Sema Mendesa je pre svega ratni film, a inspirisan je operacijom  Alberih koja se odigrala u periodu od 9. februara do 20. marta te strašne 1917. godine. Film prati dva engleska ratnika koji su dobili zaduženje vredno njihove glave, ali će ih isto to zaduženje udružiti i načiniti ih pravim prijateljima. Njihov zadatak bi zvučao smešno da se radnja ne odigrava u Prvom svetskom ratu, a radi se o dostavljanju bitnih informacija koje bi sprečile uzaludan gubitak života 1600 engleskih vojnika, među kojima se nalazi i Blejkov brat. Informacije koje se nalaze na papiru moraju da prepešače zajedno sa Blejkom i Šofildom ratnu zonu i da stignu na odgovarujuće mesto pre nego što se sve uruši. Sem je zasnovao priču na iskustvima svog dede, što nam zapravo govori još više o autentičnosti samog filma.

Film je težak za gledanje, pogotovo ako ste preživeli rat. Ali ako niste,  Mendes će uspeti da vam dočara kako je to izgledalo. Delovi filma ce vam ostati urezani u duši i pitanje je da li želite da nosite tu težinu sa sobom. 1917. je godina koju mnogi nisu preživeli, ali je kroz istoimeni film možemo makar malo bolje razumeti.

ALEKSANDRA JELESIJEVIĆ

FOTO: UNIVERASAL 

Close
Social profiles