His way: Čovek koji se ludo provodio, imao fantastične prijatelje i porodicu

Frenk Sinatra, nesuđeni sportski novinar i jedan od najuspešnijih prevača svih vremena, rođen je 1915. godine u Hobokenu kao jedinac italijanskih emigranata Antonija Martina Sinatre i Natali Garaventi. Možda i više od briljantnih pesama i filmskih uloga, dosta pažnje je privlačio njegov veoma uzbudljiv život. Postao je “sinonim neobuzdane zabave”, kako ga je opisao američki glumac Gregori Pek. Droga, kocka, alkohol i ljubavne afere mu nisu bili strani.

Kad su žene u pitanju, poznata je njegova izjava: „Trebalo bi da imam doktorat na temu žena. Istina je da sam više puta ’pao’ nego uspeo. Volim žene, i divim im se. Ali, kao i svi muškarci, ne razumem ih”. Četiri puta se ženio. Sa prvom ženom Nensi Barbato, brak je trajao 12 godina. Dobili su troje dece, ali par se razišao nakon njegovih mnogobrojnih prevara. Po dve godine su trajali brakovi sa Avom Gardner i Mijom Farou, a onda je na red došla manekenka Barbara Blejkli sa kojom je bio 22 godine, do svoje smrti.

Pored ljubavnih afera sa velikim brojem poznatih žena, često se pisalo i o Sinatrinim konekcijama sa mafijaškim bosovima. O navodnim prijateljstvima sa Lakijem Lućanom, Vilijem Moretijem i Semom Đankanom, pune su stranice FBI dosijea koji broji preko 2.000 strana. Iz dosijea se može zaključiti da su FBI agenti Sinatru slušali podjednako opsesivno kao i njegovi fanovi.

Zanimljivo je da mu je američki predsednik Džon Kenedi bio veliki prijatelj. Nakon pobede na izborima, javno mu je (kao nagradu) ponudio da dele devojku Džudit Kembel Eksner, što je ovaj i prihvatio.

Jednom prilikom, najpoznatiji bariton je rekao: „Šta god da se pričalo o mom privatnom životu – nebitno je, jer kad pevam, verujem. Iskren sam”. Nije verovao samo on, verovali su i njegovi obožavatelji širom sveta. Veruju i dalje.

Iako se nekoliko puta tokom života dizao sa dna, srčani udar ga je porazio u 83. godini. Poslednje reči koje je izgovorio, bile su: „Gubim se”. Ipak, tog 14. maja 1998. godine nije došao kraj, jer kako piše na njegovom nadgrobnom spomeniku:

“Najbolje tek dolazi”.

Negde pred kraj, Frenk Sinatra je izjavio kako bi voleo da bude zapamćen kao “čovek koji se ludo provodio u životu, imao fantastične prijatelje i porodicu”, otuda i naziv ovog teksta.

PAVLE KOSIĆ

FOTO: PRINTSCREEN/YOUTUBE

 

 

Close
Social profiles