17 godina od smrti vere u bolje sutra

Niko ne zna kako bi izgledala Srbija da je Zoran Đinđić ostao živ, niti da li bismo postali moderno evropsko društvo. Pred smrt nije imao veliku podršku, tako da ne znamo ni da li bi ostao na vlasti.

Đinđić je imao viziju potpuno drugačije Srbije od ove kakva je danas. Imao je tadašnji premijer i svojih mana, pogrešnih odluka, ali niko nije zaslužio (pogotovo ne on) da na takav način, ispred svog radnog mesta bude ubijen. Očigledno je neko po svaku cenu, što pre morao da prekine reforme koje je Đinđić započeo.

Možda i gora stvar od ubistva premijera je ubistvo nade, vere, entuzijazma i optimizma koji su postojali nakon Petog oktobra i pada Slobodana Miloševića. Srbija je ponovo počela da se otvara, određeni sistem vrednosti je počeo da se uspostavlja, a onda se opet zatvorila i izgubila u nekom blatu u kom se i dalje veoma ponosno valja.

Mogli ste da ga volite ili ne volite, ali ako vam je uopšte stalo do toga da Srbija bude demokratska država, morate da podržavate otkrivanje političke pozadine ubistva premijera. Samo tako, ova zemlja i ovo društvo mogu da krenu napred.

Podsećanja radi, premijer Zoran Đinđić je ubijen 12. marta 2003. godine ispred zgrade Vlade Srbije. Politička pozadina ubistva još uvek nije rasvetljena.

PAVLE KOSIĆ

Close
Social profiles