Zeleni sugrađanin Čačana

Godine 1971. u temelje Doma kulture u Čačku zasađen je fikus. Od tada ova biljka poput čarobnog pasulja ne prestaje da raste.

Fikus je biljka koje dostiže visinu do 30 metara u prirodnim staništima. Poreklom je iz vlažnih šuma tropske Azije i u svom rodu ima oko 600 vrsta. Kod nas se gaji kao sobna, dekorativna i saksijska biljka. Za normalan rast su joj potrebni uslovi kao što je svetlost, čiji nedostatak ograničava rast, kao i odgovarajuća vlažnost i temperatura. Baš zbog ovih opštih karakterisitika i uslova za rast postavlja se pitanje: Kako fikus u čačanskom Domu kulture odoleva vremenu?

Fikus je zasađen davne 1971. godine pri izgradnji Doma kulture. Iz Splita je doneto pet sadnica visine 1,5 metar koje su zasađene u atrijumu objekta, ali su se primile samo dve čije su krošnje u višim delovima sada potpuno isprepletane i izgledaju kao jedna. Kroz specijalne otvore na međuspratovima one prolaze kroz pod i tavanicu da bi na poslednjem spratu, gde je izložbeni prostor, formirale veličanstvenu krošnju koja se prostire duž čitavog staklenog zida. Retki su primeri egzotičnog bilja koji su se razvili do tih dimenzija i opstali. Visina stabla do krošnje iznosi 8 metara, a dužina krošnje je 40 metara. Svake godine poraste za po jedan metar. Pretpostavlja se da je koren otišao pod temelj zgrade i da je iste veličine kao i krošnja.

13. aprila 2004. godine odlukom Skupštine opštine Čačak svrstan je u III kategoriju zaštite kao značajno prirodno dobro. Osim zaposlenih u Domu kulture, o njemu brine JP Gradsko zelenilo i Agronomski fakultet.

Čačani su izuzetno ponosni na svog zelenog sugrađanina koji je postao simbol grada na Moravi, a najvećim fikusom na Balkanu oduševljeni su i gosti iz inostranstva.

 

ALEKSANDRA PANDUROVIĆ

FOTO: GLASRAZUMA.RS

Close
Social profiles