Andres Eskobar: Gol koji je presudio

U kolumbijskom gradu Medeljinu 13. marta 1967. godine, rođen je Andres Eskobar, budući reprzentativac svoje zemlje, kome će upravo nacionalni dres doći glave.

Za reprzentaciju Kolumbije je igrao na Svetskom prvenstvu 1990. godine i 1994. godine, upravo ovo drugo Svetsko prvenstvo će postati kobno za njega.

Tih godina Kolumbija je imala jednu od jačih ekipa na svetu, pored Eskobara u ekipi su bili još golmani Cardozo, Mondragon, veliki Carlos Valderama i jedan od najboljih napadača Parme Faustino Asprilija. Asprilija je čak imao nekih veza i sa mafijom, dobro je poznata priča kada je nakon jednog duela sa Čilavertom, mafijaši su naručili Čilavertovo ubistvo, međutim, Faustino je to zaustavio.

Sa velikim pravom Kolumbijci su se nadali da mogu da ugroze titulu svetskog šampiona, ogromne svote novca su uplaćivane na osvajanje ovog šampionata upravo od strane mafije.

U prvoj utakmici je reprzentacija Kolumbije poražena od Rumunije koju je predvodio Georg Hadži i upravo je on postigao jedan od tri gola za svoju reprzentaciju.

Drugu utakmicu ekipa Kolumbije je igrala protiv SAD. Ovo je bila utakmica ’Biti ili ne biti’, jer porazom i u ovom meču, Kolumbijci bi se sigurno vratili kući praznih šaka.

U 34. minutu te utakmice, u želji da izbaci loptu ispred američkog napadača, nesrećni Andres je postigao autogol a Kolumbija je izgubila 2:1

Ovo je značilo da su završili učešće već u ranoj fazi ovog takmičenja. U trećoj, ne toliko bitnoj utakmici Kolumbija je pobedila Švajcarsku i tako se oprostila od ovog šampionata.

22. juna 1994 godine je odigrana utakmica protiv SAD, a samo 10 dana kasnije, 2. jula iste godine, ispred kafića El Indio u predgrađu Medeljina, Andres je upucan 12 puta.

Kako svedoči devojka Eskobara, ubica je za svaki metak koji je ispalio uzviknuo ’Gol!’. Ubica je identifikovan kao Umberto Munjoz Kastro, međutim, nikad se nije saznalo da li je on samovoljno uradio ovo ili je poslat od strane nekoga.

Ubrzo je osuđen (juna 1995 godine) na 43 godine zatvora, da bi se ta kazna prepolovila 2001. godine, da bi samo pet godina kasnije bio pušten na slobodu… Očigledno je bilo uticaja sa druge strane da se ova kazna što pre završi.

Andres je ostao zapisan u istoriju fudbala, nažalost ne zbog uspeha, nego tog nesrećnog gola.

Kolumbija nakon ovoga nikada nije napravila neki značajan rezultat. Da li je ovo kletva koja prati nacionalni tim? Bez obzira na kvalitet pojedinaca oni nisu u stanju da naprave nešto na velikoj fudbalskoj sceni.

STEFAN LAZAREVIĆ

FOTO: AP/TANJUG

Close
Social profiles