Vanredno stanje, dan prvi

Na sinoćnoj konferenciji za novinare, proglašeno je vanredno stanje na teritoriji cele Srbije. Naravno, o tome nas je obavestio naš predsednik. Pravnici kažu da je time Vučić prekršio Ustav, da je tu odluku morala da potvrdi Narodna skupština. Predsednikovo opravdanje glasi da Skupština nije mogla da zaseda u ovakvom trenutku i da je zato zajedno sa predsednicom Vlade i predsednicom Narodne skupštine doneo tu tešku odluku koju je, po svaku cenu, želeo da izbegne.

Pored toga, predsednik je naciju obavestio o tome koliko on voli penzionere. Sve ovo, on radi samo zbog njih. On postoji zbog njih. U suštini, predsednika ne bi ni bilo bez njih.

Iako on najstarije građane toliko voli, oni mu tu ljubav nisu uzvratili. Vučić je izjavio da su penzioneri najodgovorniji, ali kada su se građani Srbije jutros probudili i pomislili da će gradski prevoz biti prazan, da u prodavnicama i apotekama neće biti “baka i deka”, kako ih je predsednik nazvao – dočekalo ih je neprijatno iznenađenje. Penzioneri nisu poslušali predsednika!

Najlakše je sad svu krivicu svaliti na te ljude, naše sugrađane, ali nisu oni krivi. Kriva je vlast koja ih je preko svojih medija svakodnevno plašila smakom sveta, ratom, Amerikancima, “Šiptarima”… Ovoga puta, strah je nadvladao. Svi smo videli slike iz Italije, konstantno pratimo koliko ima novih, a koliko smrtnih slučajeva. Prate i penzioneri.

Dakle, medijska manipulacija je veoma jaka i u velikoj meri utiče na javno mnjenje, ali i ona ima svoje granice. Biće zanimljivo videti kako će se ovo pucanje ljubavi između predsednika i penzionera odraziti na izborima koji nam predstoje.

Zbog svega toga, danas nam premijerka preti uvođenjem policijskog časa koji će njaverovatnije i biti uveden u bliskoj budućnosti.

Smejali ste se ovom virusu, indirektno i svim njegovim žrtvama, pozivali žene da idu u Milano, govorili nam da ne treba izbegavati rukovanje, ljubljenje, grljenje. Sada gledajte kako reaguje narod kada se sa njim poigravate. Jedini problem je što taj naš inat može da se obije o glavu nama samima. Za to vreme, predsednik će nabavljati respiratore, voleti Kineze, voleti Srbiju,a valjda će nešto ljubavi ostati i za neposlušne penzionere.

PAVLE KOSIĆ

FOTO: BETA/DRAGAN GOJIĆ

 

Close
Social profiles