Najteža nedelja

Početkom prošle nedelje, još uvek je sve koliko-toliko bilo u redu. Do četvrtka smo nekako i stigli, a onda su u petak pojedine škole zatvorile svoja vrata zbog širenja virusa korona.

Odjednom je pritisak javnosti dostigao svoj vrhunac. Učenici, studenti, roditelji, svi su tražili da se nastava pod hitno obustavi. I to se dogodilo. U nedelju uveče, predsednik nas je obavestio da je uvedeno vanredno stanje. Škole nema do kraja godine.

Iako je predsednik tokom tog obraćanja javnosti zaista pokušao da objasni koliko je situacija ozbiljna, penzioneri kojima je preporučeno da ne izlaze napolje, ujutru su pohrlili u prodavnice, apoteke i banke.
Ponedeljak je bio dan u kom nas je premijerka upozorila da će biti uveden policijski čas i potpuna zabrana kretanja starijima od 65 godina. Pošto ni pretnja nije urodila plodom, sinoć su na još jednoj vanrednoj konferenciji za novinare građani Srbije obavešteni da nakon 20 časova ne mogu da izlaze napolje, dok je starijim licima izlaz apsolutno zabranjen.

Eto nas sad ovde, trećeg dana vanrednog stanja. Niko u svetu ne zna kada će se ovom zlokobnom virusu stati na put. Sa vrha vlasti nas uveravaju da imamo dovoljno zaliha za ovakve situacije i to je nešto što bi moglo da nas uteši, makar na kratko. Alkohola još uvek nema, maski takođe.

Ceo život nam se okrenuo naopačke u roku od pet dana. Nismo bili spremni za ovakav scenario, jer očigledno nismo shvatili ozbiljnost ove situacije. Sada smo je valjda svesni. Nadam se da nije kasno.

PAVLE KOSIĆ 

FOTO: AFP

Close
Social profiles