Danas nam je divan dan!

Na današnji dan 1980. godine rođen je bivši brazilski fudbaler Ronaldo de Asis Moreira, poznatiji kao Ronaldinjo Gaučo. Smatra se jednim od najboljih fudbalera u istoriji tog sporta. Na terenu je uvek igrao sa osmehom na licu, poigravao se sa rivalima, driblao kako verovatno nikad niko nije, jednostavno se može reći da je umeo sa loptom sve što je bilo moguće. Igrao je na poziciji prednjeg veznog, a dva puta je osvojio nagradu FIFA igrač godine i to 2004. i 2005. godine, upravo kada je bio na svom vrhuncu u Barseloni. Zlatna lopta mu je dodeljena 2005. godine sasvim zasluženo.

Kao osmogodišnjak je nakon tragične situacije izgubio oca, što ga je očigledno motivisalo da se u potpunosti prepusti fudbalu koji je ubrzo zavoleo, a verovatno nije ni sanjao šta će postati. Juniorsku karijeru je započeo u Gremiju, koji mu je kasnije omogućio prodor u evropski fudbal. Pariz Sen Žermen je bio njegova sledeća stanica, ali tamo se nije potpuno ostvario i pronašao. Tadašnji menadžer Luis Fernandez ga je optužio da se više fokusirao na neke sporedne stvari, poput noćnih izlazaka nego na fudbal. Ronaldinjo je takođe bio vidno nezadovoljan i nakon manje od dve godine u Parizu odlučio je da želi da ode. Ispostavilo se da je odlazak bio pravi pogodak. Sledeća stanica je bila Barselona, koja je obeležila njegovu karijeru. Za katalonski tim je igrao u period od 2003. do 2008. godine. Njegove čarolije na terenu će zauvek ostati upamćene, a stari snimci će se vrteti u nedogled. Sa Barselonom je uspeo da osvoji dve Primere, dva Superkupa Španije i jednu Ligu šampiona.

Nakon Španije otišao je u Italiju i to u Milan, za koji je nastupao takođe sa velikim uspehom, koji je bio krunisan osvajanjem Serie A.

Kada je osetio da mu se približava kraj karijere i kada više nije mogao da igra na vrhunskom nivou vratio se u Brazil u kom je nastupao za Flamengo, a zatim i za Atletiko Mineiro, Kerataro, a karijeru je završio u Fluminenseu.
Što se tiče reprezentativne karijere, sa Brazilom je kao jedan od lidera ekipe uspeo da osvoji Svetsko prvenstvo 2002. godine, a tri godine pre toga uspeli su da osvoje i Kopa Ameriku. Na Olimpijadi u Pekingu 2008. godine uzeo je bronzanu medalju sa reprezentacijom, tako što su u borbi za treće mesto savladali Belgiju sa 3:0, a Ronaldinjo je postigao jedan gol.

Ukupno je u karijeri nastupao 825 puta, a postigao je 313 golova uz mnogobrojne asistencije i magične poteze.
Danas se Ronaldinjo nalazi u zatvoru, nakon što je falsifikovao pasoš, ali ni tamo ne zaboravlja na fudbal. Nedavno je igrao zatvorski turnir, u finalu je postigao pet golova i šešst asistencija i time osvojio 16 kilograma teško prase, koje je naravno podelio sa zatvorskim prijateljima. Apsolutno se može reći da je Ronaldinjo odrastao čovek, ali je u duši večno dete sa osmehom na licu i to je ono po čemu ga svi pamte.

Radio je šta je hteo, kako je hteo, jednom rečju magija! Neponovljivom Ronaldinju Gauču želimo srećan 40. rođendan!

OLIVER MIJUŠKOVIĆ

FOTO: EKSPRES

Close
Social profiles