Pandemija

Virus korona je nedeljama glavna tema. Koliko god trajala pandemija, već se mogu uočiti konture geopolitičkih promena do kojih će ona dovesti. Pre svega, te promene možemo videti ako posmatramo Evropsku uniju, simbol solidarnosti, ujedinjenosti i liberalnih vrednosti, kroz primer Italije.

U toj evropskoj državi je broj smrtnih slučajeva premašio čak i onaj u Kini. Više hiljada zaraženih pacijenata se pojavljuje svakog dana. I dok Italija nema mogućnosti da se sama izbori sa zloćudnim virusom, evropskim partnerima ne pada ni na kraj pameti da joj pomognu. Svako gleda isključivo svoje interese. To bi se možda i moglo opravdati jer u Evropi vlada vanredno stanje, ali kako je moguće da nema ni one prepoznatljive simboličke EU pomoći?

Ako već EU nije želela da pomogne svojoj članici, to je učinila Kina koja se, čini se, uspešno izborila sa virusom. Veliki broj kineskih stručnjaka, respiratora, maski i dezinfekcionih sredstava je stigao u Evropu. Kako se odjednom dogodilo to da Kinezi više brinu o situaciji u EU od njenih članica? Gde je nestala ta evropska solidarnost?

Širenje ovog virusa nam još slikovitije pokazuje koliko greše svi oni koji građanima objašnjavaju da naša zemlja u potpunosti mora da se opredeli samo za Zapad. Već sada se vidi koliko ta bajka o Zapadu gubi na značaju, a ko zna šta će biti za nekoliko meseci ili godina. Bez obzira na to, Srbija je deo Evope i mora da korača evropskim putem, ali ni po koju cenu se ne sme odreći odličnih odnosa sa Rusijom i Kinom.

Situacija na međunarodnom planu je odavno počela da se menja dolaskom Putina na vlast, ako ne i ranije, a korona će te promene dodatno ubrzati. Pandemija ovog virusa će u jednom trenutku stati, ali pandemiji političkih promena koje slede početak se tek nazire.

PAVLE KOSIĆ

Close
Social profiles