Dobri stari Majami

Majami Hit je osnovan 1988. godine i sve do 1995. godine nisu uspeli da se istaknu kao uspešni u NBA ligi. Tada je doneta jedna od presudnih odluka za budućnost kluba i franšize. Vlasnik je postao Miki Arison, koji je to i dan-danas, a doveden je i Pet Rajli kao trener. Ta kombinacija nije mogla da izađe na loše. Rajlijev “njuh” za prave igrače je odmah proradio i dovedeni su Alonzo Morning i Tim Hardavej, koji su činili okosnicu ekipe. Tada se prvi put probudila nada za osvajanje titule.

Međutim na tom putu se isprečio ko drugi nego Čikago sa Džordanom na čelu. NBA draft 2003. godine je apsolutno promenio dalju budućnost kluba sa Floride. U tim je pristigao ruki Dvejn Vejd, kao 5. pik na draftu, a Sten van Gandi postaje trener. Nakon ispadanja u drugoj rundi doigravanja te godine, Pet je pokazao svoj kvalitet i u klub doveo Šakila O’Nila. Sezona 2004/2005, činila se kao pobednička, ali je Hit pobeđen u velikom finalu od Detroit Pistonsa.

Međutim, momci sa Floride nisu dugo čekali na osvajanje prve titule. Kako Gandiju nije išlo na početku naredne sezone otpušten je, a Rajli dolazi na mesto trenera da napravi uspeh. Veliko finale je ubrzo došlo, a poslednja prepreka je bio Dalas. Nakon uvodna dva poraza Majamija, titula se činila kao daleka. Ali samo se činila takva. Četiri pobede u četiri meča odvela su Majami do prvog šampionskog prstena, a MVP finala je bio Dvejn Vejd. Naredne godine nisu bile toliko uspešne, ali ne kaže se džabe najmračnije je pred svitanje.

U Majami 2010. godine dolaze Lebron Džejms i Kris Boš, koji su uz Vejda činili trojku koju će ljudi zauvek pamtiti. Njihove zajedničke četiri godine donele su dva trofeja i dva finala u kojima su poraženu. Dugogodišnji trener Erik Spolstra je našao pravu “vezu” sa igračima. Lebron je postao pravi kralj, koga će navijači Majamija zauvek držati u srcu. Ta ekipa sa malim promenama se iz sezone u sezonu borila sve jače, ali okolnosti su bile takve da im je 2014. godina donela rastanak.

Usledio je vidan pad, veći uspesi nisu mogli da se postignu godinama, ali Majami je danas ponovo jak i svakako tim na koji treba obratiti pažnju ove sezone sa svim mladim momcima koji su željni dokazivanja.

OLIVER MIJUŠKOVIĆ

FOTO: SK

Social profiles