“Heat” kultura

Ova sezona NBA lige nam je donela pregršt iznenađenja u rezultatskom smislu, ali pre svega i veliki broj mladih igrača koji već sada pokazuju da će biti superzvezde svojih franšiza.

Kao što se očekivalo pre početka sezone za vrh su prikucane ekipe Milvoki Baksa i Los Anđeles Lejkersa, prate ih Reptorsi, Seltiski, Klipersi… Kao što je svako mogao predvideti pre početka ove sezone. Ipak, postoji jedno zanimljivo ime koje je trenutno u samom vrhu NBA lige.

Majami je u ovu sezonu ušao bez ikakvih očekivanja, legenda kluba Dvejn Vejd je otišao u zasluženu penziju, Hasan Vajtsajd je napustio klub praveći prostor za mlađe igrače. Može se reći da se Pet Rajli odlučio za mali rebuild ekipe.

Zadržani su Goran Dragić kao iskusan igrač, Bam Adebayo oko koga se trenutno i gradi ekipa Majamija, sa 13 pozicije Drafta je izabran izvrsni šuter Tajler Hiro koji je nekoliko puta već pokazao kakav arsenal poseduje.

Osim njih, pristigao je i Džimi Batler kao deo trejda u kom su učestvovala čak 4 tima, igrač koji je u Majamiju dobio skroz drugačiju ulogu od one koju je imao igrajući u Čikagu. Zanimljiva je izjava Batlera, na pitanje: “Zašto je odabrao baš Majami?”, samo je rekao, “Čuo sam za Heat kulturu. To je ono što mi treba u mom životu”.

Primetna je ogromna razlika u njegovoj igri, po utakmici ima znatno manji prosek šuta iza igre, dok ima skoro 3 asistencije u proseku više nego tokom cele karijere. Ali bez obzira na uzimanje manjeg broja šuteva po utakmici, svejedno beleži 20.2 poena po utakmici, što je za 3 poena više nego tokom čitave karijere.

Spoelstra, trener Majamija, mu je bez sumnje našao pravu ulogu, više je mentor mladima koji nosi Majami nego zvezda od koje se očekuje mnogo.

Osim Batlera, Majami je napravio sjajan potpis u predsezoni. Doveden je Kendrik Nan, dok je ove sezone Dankan Robinson dobio značajniju ulogu u ekipi Majamija. Dva momka koja nisu izabrana tokom draftova 2019., odnosno 2018. su našla svoj put u najjaču ligu sveta preko Letnje lige.

Kendrik Nan je trenutno jedan od najboljih skorera ekipe s prosekom od nešto više od 15 poena i može se reći da je on najprijatnije iznenađenje od ovogodišnjih “Ruki” igrača, iako će teško doći do titule najboljeg “Ruki” igrača, svakako niko nije očekivao od njega da postigne ovoliko u tako malom vremenskom roku.

Dok s druge strane, Dankan je učestvovao i na ovogodišnjem takmičenju u brzom šutiranju trojki, međutim, tamo se i nije baš proslavio. Bez obzira na loše učešće na “All star vikendu”, Dankan šutira u NBA ligi iza linije za 3 poena neverovatnih 43.8%.

Važno je napomenuti i da je Bam Adebayo osvojio “Skill challenge” na ovogodišnjem All star vikendu, dok je Derik Džons Džunior osvojio takmičenja u zakucavanju. Veliki uspeh za ekipu Majamija.

Tokom sezone u Majami su stigla i dva, može se slobodno reći veterana, Džej Krauder i Andre Iguodala, koji bi trebali biti mentori ovim mladićima.

Bez sumnje, Majami je najprijatnije iznenađenje ove godine u NBA ligi, trenutno imaju skor 41-24 i to ih drži na 4 mestu svoje konferencije, skoro sigurno će obezbediti igranje u Plejofu, ali pitanje je, koliko zapravo oni mogu?

U nekim mečevima su pokazali da mogu da se nose i s najjačim ekipama u NBA lige. Teško je doći do titule, ali za par godina… Sjajan sklop mladosti i iskustva su napravili Pet Rajli i Erik Spoelstra.

STEFAN LAZAREVIĆ

Social profiles