Kon: Propisane mere daju rezultate, i tek će da se vide

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da u Srbiji do sada potvrđeno 188 obolelih od korona virusa, od čega je 97 hospitalizovano. Dodaje da je danas preminula jedna pacijentkinja u Beogradu, te je ukupno u Srbiji dvoje preminulo od posledica izazvanih korona virusom.

“Od trenutno 187 obolelih, njih 14 je na respiratoru – dvoje u Vojvodini, četvoro u Nišu, u Kragujevcu dvoje i u Beogradu šestoro. Od 97 pacijenata, devet je u KC Vojvodine, deset u KC Niš, devet u KC Kragujevac, 30 u Klinici za infektivne i tropske bolesti, sedam na Klinici za pulmologiju KC Srbije i 32 u KBC ‘Dragiša Mišović’. Plan je da se 27 pacijenata prebaci na KBC ‘Dragiša Mišović'”, kazao je Kon na konferenciji za novinare u Beogradu.

On je rekao i da su se kineski stručnjaci već uključili u rad sa domaćim lekarima i Kriznim štabom.

“Danas su održani sastanci s kineskim ekspertima, nastavljamo kasnije, videćemo kakvi su njihovi podaci, šta je najkorisnije da se radi”, kazao je Kon i dodao da su se Kinezi “vrlo povoljno izjasnili o svim merama koje je Vlada Srbije preduzela i zahvalili na pozivu”.

Kon je rekao i da mere Vlade daju rezultate i da će oni “tek  da se vide”.

“Svaki dan je težak, ali ovo je borba za svaki dan. Danas smo izgubili jedan, ali svaki dan u kome ne gubimo život je pobeda”, naglasio je.

Kazao je da “situacija nije tako loša”.

“Voleo bih da je bolje, ali nije tako loše. Nemamo takav eksponencijalni rast koji bi bio da nisu preduzete ove mere, one su jako korisne što se epidemije tiče, ali ljudi gunđaju i nisu zadovoljni”, rekao je Kon.

Kisić Tepavčević: Na dobrom smo putu da suzbijemo epidemiju

Direktorka Instituta “Batut” Darija Kisić Tepavčević izjavila je da će, shodno promeni situacije i policijskom času koji od danas počinje u 17 sati, biti promenjeno i vreme objavljivanja novih dnevnih podataka i konferencija za novinare.

“Večeras ćemo od 18 sati imati izveštaj…Sada nismo imali dodatne informacije, jer smo tako podelili testiranja, međutim, od sutra ćemo izveštaje imati jednom dnevno, na konferenciji za novinare od 15 sati, gde će biti saopštene sve informacije”, kazala je Kisić Tepavčević.

Ona nije znala da kaže koliko će kineski stručnjaci ostati u Srbiji, ali je pretpostavila da je to period od “7 do 14 dana, s potrebom ponovnog dolaska”.

“To su lekari koji su u prethodna dva meseca dolazili u kontakt sa hiljadama pacijenata, čuli smo kako to izgleda…Želim da kažem da kada su videli pregled naše dosadašnje situacije i kada smo pokazali da u 97 posto slučajeva se tačno može utvrditi ko se od koga zarazio – to je pozitivne komentare dobilo, jer govori da iako imamo lokalne transmisije, da je širenje infekcije pod kontrolom”, naglasila je direktorka “Batuta”.

Kaže i da “ako budemo ovako radili, na dobrom smo putu da suzbijemo epidemiju”.

“Još je rano da se o tome govori, ali smo na dobroj polaznoj osnovi”, kazala je.

IZVOR: N1

FOTO: TANJUG/TANJA DROBNJAK

Close
Social profiles