Trener za primer

Pet Rajli, proslavljeni bivši košarkaš i trenutni predsednik sportske sekcije Majami Hita proslavio je pre dva dana svoj 75. rođendan. Kao igrač izabran je 1967. godine u prvoj rundi drafta kao 7. pik od strane San Diego Roketsa. Obično je ulazio sa klupe i bio zamena za startne bekove ekipa u kojima je nastupao. Los Anđeles Lejkersi su mu bili sledeca stanica, za koje je nastupao u periodu od 1970. do 1975. godine, a sa njima je uspeo da osvoji i NBA prsten 1972. godine. Bio je zamena legendardnom Džeriju Vestu, koji je svakako bio prvi izbor trenera u tim godinama. Igračku karijeru je završio u Finiks Sansima 1976. godine. Tokom svoje NBA karijere je odigrao ukupno 528 utakmica i postizao nešto manje od 8 poena po meču.

Ali kraj je u stvari ubrzo postao i početak nečeg boljeg u Petovom životu. Trenersku karijeru je započeo u Lejkersima 1979. kao asistent i već te sezone su postali šampioni. Ekipu su predvodili novajlija te sezone legendarni Medžik Džonson i naravno Karim Abdul Džabar. Nakon otpuštanja tadašnjeg trenera Vestheda 1982. godine nadomak klupe Lejkersa našao se Džeri Vest. Međutim on je tu ulogu prepustio Rajliju i izrazio želju da mu bude pomoćnik.
To se ispostavilo kao pravi potez. Pet se snašao na poziciji koju je dobio i opravdao poverenje navijača, igrača i uprave kluba. Postao je prvi trener u istoriji, koji je u debitantskoj sezoni uspeo da osvoji titulu, a mnogo godina kasnije taj rekord je uspeo da dostigne i Stiv Ker sa Golden Stejtom. Sa momcima iz Los Anđelesa je uspeo da pokori NBA čak četiri puta, a jos tri puta su igrali u finalu. Taj zlatan period u Lejkerse doneo je upravo Pet Rajli sa svojim momcima, za koje važi da su bili jedan od najboljih timova ikada u NBA ligi. Po okončanju sezone 1989/90, Rajli je proglašen za najboljeg trenera u ligi što ga je još više uzdiglo.

Sledeću kampanju je imao u Njujork Niksima, ali devedesetih godina ligom je vladao Majkl Džordan koji je sa Čikagom iz godine u godinu bio sve bolji. Rajli je uspeo ekipu da dovede do finala konferencije, gde su ih Bulsi zaustavili. U narednoj sezoni se činilo da mogu do titule, jer je Džordan pauzirao, ali su ih u tome osujetili Hjuston Roketsi.

Petova priča je nastavljena u Majami Hitu, gde su se iz godine u godinu pravile sve bolje ekipe. Majami i Pet i danas sarađuju, a tu priču donosimo sa sledećim tekstom.

Pet Rajli je legenda za koju će i mnoge naredne generacije znati, a na nama je da ga ne zaboravimo.

OLIVER MIJUŠKOVIĆ

Close
Social profiles