Sva deca od najranijeg detinjstva nauče da se “na muci poznaju junaci”. Pravi prijatelji su samo oni koji su tu i kada nam je najteže. Slična izreka važi i u međunarodnim odnosima. Iako je pitanje da li se može govoriti o prijateljstvu u politici, Kina se pokazala kao najodaniji saveznik Srbije tokom borbe protiv korona virusa. Možda je nekima smešno dok predsednik izjavljuje ljubav kineskoj “braći”, ali građani Srbije treba da budu zadovoljni zbog činjenice da nam je stigla ogromna pomoć od onih koji su, čini se, uspeli da izađu na kraj sa ovim virusom.

Možda ta pomoć ne smeta građanima Srbije, ali izgleda da ne prija zapadnim medijima. Čitam ovih dana kako izvesni Ladurner za nemački “Cajt” piše kako Srbija postaje kinesko uporište na Balkanu. Navodi nekoliko razloga, između ostalog i kupovinu dronova za koju tvrdi da je najveća kineska prodaja oružja u Evropi još od Hladnog rata. Nemačkom novinaru se ne dopadaju ni kineski policajci koji šetaju Beogradom, kao i to što Beograd postaje “smart city” uz pomoć kineske kompanije Huavej.

Ceo tekst se bazira na dramatičnoj Vučićevoj konferenciji za novinare tokom koje je rekao da evropska solidarnost više ne postoji i da je Kina jedina država koja može da nam pomogne u borbi protiv aktuelnog virusa. Ta izjava je okarakterisana kao “gest potčinjavanja”. Problem je u tome što je Srbija najveća država u ovom delu Evrope zbog čega Ladurner strahuje da bi i ostale države iz regiona mogle da naprave isti “kopernikanski obrt” u spoljnoj politici.
Nekada su srpski zvaničnici, kako bi ubedili EU partnere da naša država i dalje želi da postane članica te unije, govorili da je članstvo u EU jedan od glavnih nacionalnih interesa, ali da od odličnih odnosa sa Rusijom ne odustajemo. U poslednje vreme, pored Rusije niko ne zaboravlja da spomene i Kinu. Činjenica je da su srpsko-kineski odnosi sve bolje, ali o kakvom tačno spoljnopolitičkom obrtu je reč? Srbija je uvek imala odlične odnose sa Kinom i to nikada nije krila, kao što ne krije ni želju da ostane vojno neutralna.

Iz dana u dan je sve jasnije koliko je pametna spoljna politika naše zemlje koja se suštinski nije promenila poslednjih 20 godina. U svetu koji je multipolaran nikako ne može biti dobra taktika svrstavanje na jednu stranu i potpuno zanemarivanje druge. Pogotovo tako nešto nije moguće u slučaju Srbije čija pozicija na međunarodnoj sceni dosta zavisi upravo od ruske i kineske pomoći. Zato sledeći put kada budete čuli kako nikako ne treba blisko sarađivati sa Kinom, zapamtite da će se čak i Sjedinjene Države osloniti na kinesku pomoć u borbi protiv pošasti koja trenutno vlada svetom.

Šta znači aktuelizovanje srpskog pitanja u stranim medijima? To ćemo tek videti.

PAVLE KOSIĆ

FOTO: N1

Close
Social profiles