21 godina od početka NATO agresije

Vazdušni napadi NATO snaga na Srbiju, odnosno tadašnju Saveznu Republiku Jugoslaviju, počeli su na današnji dan pre 21 godinu. Za 78 dana poginulo je prema zvaničnim izvorima oko 2.500 civila i oko 1.000 policajaca i vojnika.

Akcija NATO-a, koju su Vlada SRJ i mnogi drugi nazvali agresijom, usledila je posle neuspešnih pregovora o rešenju krize na Kosovu u Rambujeu i Parizu, februara i marta 1999. godine. Napad na SRJ izvršen je bez odobrenja Saveta bezbednosti UN, što je bio presedan. Naredbu je tadašnjem komandantu savezničkih snaga, američkom generalu Vesliju Klarku, izdao generalni sekretar NATO Havijer Solana. Nakon što je Skupština Srbije potvrdila odluku o neprihvatanju stranih trupa, NATO je 24. marta 1999. u 19.45 započeo vazdušne udare na više područja Srbije i Crne Gore.

Nema grada u Srbiji koji se tokom 11 nedelja nije našao na meti napada snaga NATO-a. U bombardovanju je uništeno i oštećeno 25.000 stambenih objekata, uništeni su i razoreni brojni spomenici kulture, mostovi, škole, bolnice, domovi zdravlja, pruge i putevi.

Po prvi put u istoriji je medijska kuća proglašena za legitimni ratni cilj – u noći 23. aprila 1999. NATO je u napadu na zgradu  RTS-a usmrtio 16 radnika.

NATO je pri upotrebi zabranjene municije sa osiromašenim uranijumom našu zemlju zasuo sa najmanje 15 tona osiromašenog uranijuma što se na Srbiju odražava danas i tek će se odražavati – u Srbiji se karcinom pojavljavljuje 2,5 puta više od svetskog proseka.

Jedna malena zemlja, kroz istoriju već izmorena od silnog ratovanja i gubitaka, a nakon kojih se uvek izdizala kao Feniks, nije ni slutila kakva patnja joj se može desiti na kraju 20. veka. Moćnik je planski i sa ciljem osmilio svaki napad na našu zemlju, a cilj je bio da ona nestane.

Nakon brojnih diplomatskih pritisaka bombardovanje je okončano potpisivanjem Vojnotehničkog sporazuma u Kumanovu 9. juna 1999. godine. Tog dana je Savet bezbednosti UN usvojio Rezoluciju 1244, a u Pokrajinu je upućeno 37.000 vojnika Kfora sa zadatkom da čuvaju mir, bezbednost i povratak svih izbeglica u svoje domove.

Ne dozvolimo da se ova bol ikada zaboravi! Slava i večni mir svim nedužno stradalim ljudima.

MAJA MILEKIĆ

FOTO: N1

Close
Social profiles