Florens Najtingejl – začetnica sestrinstva

Već nekoliko dana na teritoriji Republike Srbije građani izlaze na svoje prozore, terase ili dvorišta da velikim aplauzom daju podršku zdravstvenim radnicima koji svakodnevno sebe i svoje najmilije izlažu velikoj opasnosti od prenošenja i eventualnog oboljevanja od virusa korona.

Sa druge strane, ima i onih koji misle da je to apsolutno apsurdno i da nema poente jer oni samo rade svoj posao, što je, složićemo se svi, i te kako tačno. Međutim, ti isti zdravstveni radnici su svakodnevno izloženi opasnosti i, spašavajući tuđi život, dolaze u situaciju da izgube vlasttiti.

Kako je to biti medicinska sestra u 19. veku?

Florens Najtingejl, mnogima nepoznata, bila je negovateljica i učiteljica, koja je začetnica sestrinstva. U to vreme posao negovateljice je bio rezervisan za žene koje nisu imale priliku za bolje zaposlenje, uglavnom su se negovanjem bavile žene radničke klase. Uprkos tome što se porodica protivila njenoj odluci, Florens je uspela da istraje u svojoj
nameri i bavi se negovanjem i podučavanjem.

U toku Krimskog rata Florens je sa još nekoliko medicinskih sestara otišla u Skadar gde je napravljena bolnica koja se bavila lečenjem bolesnih i ranjenih vojnika. Tamo je prikupljala podatke o sanitarnim uslovima i naišla na mnoge nepravilnosti u radu bolnice. Napravila je detaljan plan i sa svojim timom krenula da ga realizuje. Rezultat njenog plana i promena bila je smanjena stopa smrtnosti vojnika. U toku rata i sama je zadobila neku vrstu tifusa, ali nju to nije sprečavalo da i dalje leči prijatelje i porodicu.

Florens je bila ta koja je pokrenula prvu školu za medicinske sestre. Njene sledbenice su nakon završene škole osnivale nove škole da bi što više žena imalo priliku da rade kao medicinske sestre. Prva generacija medicinskih sestara u Srbiji izašla je 1924. godine u Beogradu.

Kako lekari imaju Hipokratovu zakletvu, tako je Florens osnovala zakletvu za medicinske
sestre koja glasi:

Svečano se obavezujem pred Bogom i u prisustvu ovog skupa, da ću provesti ceo svoj život u moralnoj čistoti i da ču se odano baviti svojom profesijom. Ja ću se uzdržavati od bilo kakvog nekontrolisanog postupka sa bolesnikom i neću svesno primeniti lek koji bi ga mogao oštetiti. Sve što je u mojoj moći učiniću da poboljšam nivo svoje profesije i držaću u tajnosti sve lične informacije koje sam saznala i sve poverljive informacije koje doznajem prilikom obavljanja mog posla. Sa punom lojalnošću, do kraja ću pomagati lekaru u njegovom poslu i odano ću obavljati sve poslove oko bolesnog čoveka.

Spomenik Florens Najtingejl nalazi se u Londonu, a 12. maj koji je inače datum njenog rođenja, priznat je kao Međunarodni dan medicinskih sestara.

ALEKSANDRA RADOVANOVIĆ

Close
Social profiles