Stari vs moderni fudbal

Fudbal je od samih početaka do današnjih dana napredovao u znatnoj meri, što se moglo i očekivati. Mnogo toga se izmenilo, fudbal je u korak s vremenom postao moderniji, brži, bolji i lepši. Međutim, kroz godine se izgubilo nešto što je krasilo fudbal 20. veka i početak 21. veka, fudbal je nekad važio za ’mušku’ igru, dok se taj epitet pomalo dovodi u pitanje.

Najveći sinonimi u modernom fudbalu kada se pomene ’laka igra’ i simuliranje, za mnoge će biti Kristijano Ronaldo, Neymar… Brazilac iako poseduje sjajnu veštinu, olako bi pao na teren i počeo da se valja u ’strašnim’ bolovima, kako je čuveni sudija Kolina izjavio: „U moje vreme bi mu davao crvene kartone za simuliranje“. Kako bi Neymar preživeo susrete protiv Japa Stama, koji je tvrdio da bi bio plaćeni ubica da nije zaigrao fudbal, Gatuza, Roja Kina, Vinija Džonsa… Verovatno bi ostao bez velikog broja zuba ili s obe noge u gipsu.

U ovom tekstu ćemo se podsetiti nekih ’stamenih’ momaka koji su obeležili drugu polovinu 20. veka, odnosno početak 21.

Prvi detalj na ovoj listi je vezan za 80-e godine prošlog veka, utakmica odigrana između Arminie Bielfeld i Werdera iz Bremena. Utakmica je igrana 14. avgusta 1981. godine. Evald Linen nakon što je svoju karijeru počeo upravo u Arminiji, preselio se u redove Borusije iz Mehengladbaha, s kojima je uspeo da pobedi našu Crvenu Zvezdu u finalu tadašnjeg Kupa Uefa 1979. godine. Linen se upravo te 1981. godine vratio u redove svoje Arminije. U jednom trenutku ove utakmice, Arminija je imala napad koji obećava, lopta je došla do Linena a fudbaler Werdera se ustremio ka njemu s ciljem da ga povredi. Nakon starta, Linen je ostao na travi i tražio je faul uz bolne grimase na licu. Pogledao je svoju nogu i nažalost, imao je šta i da vidi…

Rana od 25 cm koja je pokidala njegovu kožu što je napravilo jednu od najjezivijih slika s fudbalskih terena ikad napravljenu. Bez obzira na ovu povredu, Linen je skočio s terena i otrčao do klupe Verdera gde je sedeo Oto Rehangel, Linen je upravo trenera krivio jer kako je i sam Linen kasnije izjvio, Rehangel je dao instrukcije da povrede upravo najboljeg igrača Arminije.

Za ovu povredu Linena bile su potrebna čak 23 šava, ali stameni Linen se vratio na treninge posle samo 17 dana i njegova karijera je trajala još dugo nakon ove povrede.

Kako bi fudbal mogli nazvati ’muškom igrom’ a da ne pomenemo Irsku čeličnu cevanicu, legendu Mančester Junajteda, velikog Roja Kina.

Roj Kin je u mladosti trenirao boks uporedo s fudbalom, čak je odradio i 4 meča u omladinskoj kategoriji i naravno sva 4 meča je pobedio. Međutim, kao kod većine dečaka ljubav prema fudbalu je presudila. Dugo se mučio pronaći angažman pa je krenuo od engleskih polu-profesionlnih klubova, da bi ga nakon tog pokupio najveći trener ikada, Brajan Klof, koji ga je odveo u Notingem Forest.

Postoje priče da je nakon jedne utakmice u FA cupu, kada je zbog greške upravo Kina, Notingem izbačen iz kupa a da ga je potom Brajan nakon ulaska u svlačionicu udario pesnicom i oborio na pod. Roj je iz ovoga mogao mnogo naučiti, zbog toga je tokom čitave karijere kasnio težio ka savršenstvu šta god je radio on ili igrači pored njega.

Notingem je ispao, Roj Kin je proglašen najboljim igračem, pa ga je Ferguson pokupio i odveo u Junajted gde je Kin i stekao svoju slavu.

1997 godine u utakmici između Junajteda i Lids Junajteda, Alf Inge Haland, otac sadašnje superzvezde Erlinga Halanda, i Roj Kin su imali svoj prvi okršaj koji će se završiti kobno po Norvežanina.

Nakon jednog duela, Roj Kin je pao na zemlju i u bolovima je krenuo da se valja po travi, igrač koji važi za ’čeličnog’, sigurno nije voleo niti znao da simulira. Haland je dotrčao do njega, stao iznad njegove glave i počeo vikati na njega i sudiju kako mu nije ništa i da nastavi igrati. Kinu je ukazana pomoć i ubrzo je ponovo ušao na teren, nakon utakmice i dodatnih pregleda je otkriveno, Kin je pokidao ukrštene ligamente… Haland je onda shvatio šta se desilo, verovatno je i žalio jer je on kriv za to, ali ni svestan nije bio šta će uslediti nekoliko godina kasnije…

Kin je propustio čitavu sezonu i dugo se oporavljao od te povrede, čekao je priliku za svoju osvetu, a ta prilika je usledila tri godine kasnije. Haland nakon Lidsa je prešao u redove gradskog rivala, potpisao je za Mančester Siti u leto 2000. godine.

Već novembra iste godine, usledio je prvi gradski derbi za Halanda a kasnije će se ispostaviti i poslednji. Kin je čekao i konačno je dočekao svoju šansu. Prilikom jednog, na prvi pogled nevažnog duela, Roj Kin je s čistom namerom, otvorenim stopalom ’uništio’ Halandovo koleno i završio karijeru ovog Norvežanina. Nakon povrede Haland je pokušavao da se vrati na teren, ali nije mogao da odigra ni čitavih 90 minuta i 2 sezone nakon toga je objavio kraj svoje karijere.

Kin je zbog ovog starta dobio 3 utakmice suspenzije, a nakon izdavanja svoje biografije 2002 godine na ovo je dodato još 5 utakmica zbog onoga što je rekao u njoj. Ovo je pisalo u biografiji:

“Čekao sam dovoljno dugo. Šutnuo sam ga je**no jako! Lopta je bila tu negde (mislim). Rekao sam mu “Eto ti p**ko i nemoj više nikad da stojiš iznad mene i se*eš o lažnim povredama.” Kasnije je Kin u medijima izjavio kako uopšte ne žali za svoje postupke “Moj cilj je bio da ga sje*em. Sve se vraća, sve se plaća i moj stav je oko za oko. Ponovo bih uradio isto”.

Osim Halanda, Kin je imao još mnogo rivalstava na terenu ali nijedno nije završio kao ovo s Halandom.
Ovaj tekst se ne bi mogao imati bolji kraj od Roja Kina, nakon njegovog imena tu ne postoji igrač koji bi mogao da se uporedi s Irskim fudbalerom.

Kako bi današnje zvezde preživele neki od ovakvih susreta? Pogb već nekoliko meseci ne igra jer je ’izvrnuto’ članak na treningu, Neymar godinama unazad doživi ’povredu’ u vreme karnevala u Riju… Fudbal polako ali sigurno gubi na ’muškosti’ u igri, sigurno je da nam u budućnosti treba nekoliko igrača poput Kina, Gatuza i sličnih.

U sutrašnjem tekstu ćete moći da čitate o ekipi upravo tih igrača, koji su lomili sve pred sobom a postali su legende.

IZVOR: N1

Close
Social profiles