Koje je boje bol: Četiri godine bez Marinka Madžgalja

26. marta navršilo se četiri godine od odlaska Marinka Madžgalja, jednog od nezaboravnih talenata srpske kinematografije. Njegove uloge neizbrisiv su trag bogatstva koje je ostavio za sobom, a smeh koji je mamio publici i svojim najbližima i dalje odzvanjaju na pomen njegovog imena.

Marinko Madžgalj rođen je 21. avgusta 1978. godine u Beogradu. Odrastao je u Kotoru, a Fakultet dramskih umetnosti završio je 2000. godine. Svoje neskrivene talente pokazivao je kako u glumi, tako i u muzici. Zajedno sa jednim od najboljih prijatelja, Ognjenom Amidžićem, osnovao je grupu „Flamingosi“ čiju pesmu „Ludi letnji ples“, kojom su osvojili prvo mesto na Beoviziji 2006. godine, mnogi i danas rado pevaju.

Madžgalj je bio jedan od najsimpatičnijih srpskih glumaca. Njegova uloga Čede Velje u seriji „Crni Gruja“, koja mu je i obeležila karijeru, mamila je grohotne osmehe publici.Osim te legendarne uloge, proslavio se i u TV serijama Zdravka Šotre – „Ranjeni orao“, gde je igrao Safeta Omerovića zaljubljenog u „malu belu gospođu“, koga prosto nije bilo moguće ne voleti, i „Greh njene majke“, u kojoj je tumačio lik dr Koste Božića.

Osim toga, u seriji „Moj rođak sa sela“ svoj lik pozajmio je Zlatiboru, a u serijalu „Drug Crni u NOB-u“ imao je „dvostruku“ ulogu, tumačio je lik Veselina Čegovića „Če“ i Marije. Svojim talentom i duhovitošću domaću publiku zabavljao je i kao voditelj emisije „Ćao, Darvine“ zajedno sa Ognjenom Amidžićem.

FOTO: VOLIM.TV

Bio je aktivan i u pozorištu. Srpsko pozorišno glumište obogatio je brojnim ulogama koje je tumačio u „Jugoslovenskom dramskom pozorištu“, „Zvezdari teatru“, Pozorištu „Boško Buha“, „Bitef teatru“, kao i „Ateljeu 212“ čiji je stalan član ansambla bio od 2012. godine.

Brojne kolege i prijatelji za njega su uvek imali najlepše reči. Govorili su da je voleo smeh, život i da ga je uvek živeo maksimalno. U njegovu čast, na inicijativu dugogodišnjeg prijatelja Ognjena Amidžića, simljena je pesma „Život je lutrija“ koja je objavljena na četvrtu godišnjicu njegove smrti. U njoj, pored članova benda „Flamingosi“, učestvuju i Marinkovi brojni prijatelji poput Slobode Mićalović, Andrije Miloševića, Tamare Krcunović, Milene Vasić, Marka Kona, Aleksandra Srećkovića ‘Kubure’.

Milena Vasić je za list „Blic“ rekla da ova pesma slavi život koliko god bio težak, kaošto je radio i Madžgalj. Rekla je da je on živeo sadašnji trenutak i da onaj ko je to znao da doživi sa njim dobijao je ljubav i radost.

Posle kratkotrajne bolesti, nakon što mu je dijagnostikovan rak pankreasa, preminuo je 26. marta 2016. godine za sobom ostavivši ćerku Saru, koju je imao iz braka sa glumicom Dubravkom Mijatović, brojne neutešne prijatelje i publiku koja će ga zauvek pamtiti.

Čeda Velja i njegove replike „Ali, gazdaaa“ još dugo neće dozvoliti da se ugasi sećanje na divnog i neponovljivog Marinka Madžgalja.

IVA MANOJLOVIĆ

FOTO: AMA IMAGES

Close
Social profiles