Tarantino je jedna od najzanimljivijih stvari za gledati

Ne rađa se svaki dan legenda kao što je Kventin Tarantino. Više od pola veka njegovo prisustvo obasjava filmsku industriju, kao popularno filmski režiser i glumac, a danas puni 57 godina.

Rođen je u Americi u Noksvilu, gradu američke države Tenesi, ali se, nakon razvoda roditelja, sa samo četiri godine seli u Los Angeles gde će sa majkom provesti svoju mladost. Rano je napustio srednju školu u kojoj mu je omiljeni predmet bila istorija o kojoj kaže: „ Voleo sam istoriju jer meni je istorija bila kao gledanje filma”.

Svoju filmsku karijeru šalje na mesec filmom za koji Empire, britanski filmski magazin, tvrdi da je najbolji nezavisni film svih vremena. Rade se o Reservoir Dogs, filmu Quantinog omiljenog kriminalističkog žanra, koji ga je sa samo 24 godine vinuo u zvezde. Neki kritičari tvrde da je to ipak uradio Pulp Fiction, koji ga je najviše proslavio donevši mu Oskara. Istoimenu nagradu dobio je i za filmove: Django Unchained, Inglorious Bastards i Once upon a time in Hollywood, koji je dobio čak 10 nominacija. Jedan od njegovih najpopularnih filmova je Kill Bill u kojem glavnu ulogu igra Uma Turman.

Poslednji film snimljen, Once upon a time in Hollywood, njegov je deveti film po redu. Sam Tarantino je izjavio da će se nakon desetog filma povući, ali kakvi su zapleti u njegovim filmovima ništa manje ne možemo da očekujemo u njegovom životu, u nadi da će nas blagosloviti sa makar još 10. Poznat je po svom citatu: „Nasilje je jedna od najzanimljivijih stvari za gledati”, a odavde potiče inspiracija za naslov ovog teksta.  Svoju ljubav prema filmu uz pomoć svog ogromnog talenta prenosi na nas. Tarantino danas je tvoj dan.

ALEKSANDRA JELESIJEVIĆ

FOTO: HIGHSNOBIETY.COM

Close
Social profiles