Branko Radičević: “Mnogo hteo, mnogo započeo, čas umrli njega je omeo”

Na današnji dan 1824. rođen je Branko Radičević, pesnik bez čijeg postojanja književno platno ne bi imalo smisla. Bio je srpski romantičarski pesnik. Pisao je ljubavne i rodoljubive pesme, a pred sam kraj života elegije. Mnogi književnici ga smatraju najznačajnijim romantičarskim pesnikom, pored Jovana Jovanovića Zmaja i Laze Kostića. Rođen je kao Aleksije Radičević, a ime je promenio pre nego što je izašla njegova prva zbirka pesama.

Bezbrižne đačke dane je proveo u Sremskim Karlovcima, koje je kasnije opevao u svom najpoznatijem delu – pesmi  „Đački rastanak“ .

Drugo poglavlje njegovog života vezuje se za odlazak u Beč, gde upisuje studije prava. Uspeo je da završi tri godine, ali pobedu je odnela ljubav prema književnosti. U Beču se družio sa Vukom Stefanovićem Karadžićem i Đurom Daničićem. Sa Đurom se pobratimio nakon smrti brata Stevana.

Branko je bio prvi pesnik koji je pisao na čistom narodnom jeziku i to u duhu romantizma moderne Evrope. Njegove pesme su bile pune ljubavi, mladosti, vedrine i žudnje za životom.

Boravak u Beču je postao zanimljiv od trenutka kada je upoznao Vukovu ćerku Minu. Neki istoričari tvrde da je Branko bio zaljubljen u nju i da ga je ljubav inspirisala da joj napiše pesmu „ Pevam danju, pevam noću” .

Stvari se menjaju onog momenta kada saznaje da boluje od tuberkuloze. Pokušao je na sve načine da nađe sebi lek, ali nije uspeo.

Pesnik je preminuo 1. jula 1853. godine. Sahranjen je u Beču, iako je njegova želja bila da bude sahranjen na Stražilovu. Na tridesetu godišnjicu smrti velikog pesnika posmrtni ostaci su premešteni na Stražilovo.

Nakon dve godine kasnije, Karlovčani su mu podigli spomenik u obliku piramide. Na sredini piramide je iscrtan krst, a ispod njega su ispisane reči:

„Branku– srpski narod”

U podnožju spomenika nalazi se nadgrobna ploča prenesena iz Beča. Na njoj je napisano:

Mnogo hteo, mnogo započeo,

Čas umrli, njega je omeo!“

MLADENA MIROVIĆ

FOTO: WIKIPEDIA

Close
Social profiles