Fransoa Rene de Šatobrijan

Osim što je ostavio trag u francuskoj književnosti, jedan poznati svetski kulinarski specijalitet nosi njegovo ime- Šatobrijan. Fransoa Rene de Šatorbijan bio je francuski književnik, rođen 4. septembra 1768. godine u Sen Malu, kao dete grofa i brodovlasnika. On odbija poziv vojnika i odlazi u književnike.

Odlaskom u Pariz ulazi u književne krugove i objavljuje prve pesme u listu “Almanah muza”. Zbog nemaštine u Americi bio je primoran da se vrati u Francusku. Tu se i oženio.  1793. godine odlazi u Englesku, a nakon što je ranjen u jednom okršaju život provodi u teškim uslovima i jedva preživljava- držeći privatne časove. Svoj “Esej o revolucijama” objavljuje 1797. godine.

Ponovnim dolaskom u Pariz naglo stiče reputaciju književnika svojim delima “Atala” i “Duh hrišćana”. Kao veliki protivnik Napoleona podržava restauraciju, ulazi u politički život i postaje ambasador i ministar. Posle nekog vremena, 1829. godine, napušta aktivno bavljenje politikom zbog suprotstavljanja ultrarojalističkoj politici i nakon toga posvećuje se redigivanju svojih “Memoara”.  Snagom svoje mašte i sjajnim stilom koji je sjedinjavao živu rečitost i živopisno slikanje, vršio je veliki uticaj na romantičarski pokret.

Delo “Rene” bilo je inspiracija mnogim mladim piscima romantičarske ere, smatrali su da roman prikazuje težinu sveta koju je proživljavala njihova generacija. Ovo je autobiografska knjiga koja sadrži dosta elemenata koji se oslanjaju na Šatobrijanova sećanja iz detinjstva i putovanja u Severnu Ameriku. Bio je kritikovan da je ubacio temu incesta, jer nije bilo naznaka da je njegova sestra bila u njemu.
Umire u Parizu 4. jula 1848. godine, gde nakon smrti njegova popularnost tek dolazi.

O svom delu “Rene” zapisao je sledeću kritiku: “Da Rene nije postojao, ne bih ga ponovo napisao; ako bih mogao da ga uništim, uništio bih ga. Stvarao je čitave kontingente pesnika i trgovaca nadahnutih Reneovom prozom; sve što čujemo ovih dana su jadne i nepovezane fraze; jedina tema su jaki vetrovi i oluje, a nepoznati bolesni likovi cijelu noć lutaju nebom. Ne postoji šarlatan koji nije završio fakultet i koji ne misli da je najsrećniji od svih ljudi; to nije neiscrpan kravji mlin koji stalno ima šta da ponudi; koji je verovao u sebe i nije ga mučila njegova genijalnost; koji se u dubini svog uma nije predao „talasu strasti“; koji nije podigao blijed i natečeno čelo i iznenadio čovječanstvo zastrašujućim licem, čije ime ni on, niti bilo ko drugi ne zna.”

IVANA TUTUNOVIĆ

FOTO: WIKIPEDIA

Close
Social profiles