Roma i Toti – zauvek zajedno

Na današnji dan sada već daleke 1993. godine, Frančesko Toti je odigrao prvi meč u dresu Rome. Čuveni „Princ Rima“ je debitovao na utakmici protiv Breše. Trener Rome u tom trenutku je bio bivši srpski reprezentativac i trener Vujadin Boškov. Zanimljiva je i izjava Siniše Mihajlovića koji je tvrdio da je i on sugerisao da mladom Totiju treba pružiti priliku. Toti je u trenutku kada je debitovao u seniorskom timu imao samo 17 godina, a u daljoj karijeri je pokazao da ništa u životu nije slučajno.

U tim trenucima malo ko je verovao i očekivao da će Toti i Roma ostvariti neraskidivu vezu. Dres Vučice je nosio punih 25 godina i potpuno zasluženo dobio epitet legende kluba. U karijeri nije osvojio mnogo pehara. Jednom je bio šampion Italije sa Romom (2001), dva uzastopna pehara su osvojili u italijanskom kupu (2007, 2008), a još dva u superkupu Italije (2001, 2007). Za Romu je zabeležio rekordnih 619 nastupa, uz 250 golova, ali i mnogo asistencija. Kako iz godine u godinu nije imao nameru da napusti klub, sama njegova pojava na terenu je predstavljala opasnost po odbranu svakog tima protiv kojeg je nastupao. Bio je pravi kapiten, ulivao je sigurnost svojim saigračima i vodio ih kroz mnoge pobede, ali i poraze.

Nastupao je za reprezentaciju Italije sa velikim uspehom. To je krunisano titulom svetskog prvaka 2006. godine. Na 58 nastupa postigao je devet golova. Što se tiče individualnih dostignuća dva puta je bio proglašen za najboljeg igrača sezone u Kalču, a jednom je bio najbolji strelac.

Mogli bismo pisati o Totijevim partijama verovatno satima i danima, ali ono najvažnije što nas je naučio je šta znači biti veran i odan svom klubu. U par navrata je rekao da čak ni Rim nikada neće napustiti. Večni „Princ Rima“ završio je karijeru 28. maja 2017. godine na utakmici protiv Đenove, na kojoj su Rimljani pobedili sa 3:2 i tako na pravi način ispratili svog vođu. Aplauzi i ovacije koje je dobio na „Olimpiku“ tog dana zauvek će ostati upamćeni, a njegovo ime će dugo biti prepričavano u fudbalskom svetu.

OLIVER MIJUŠKOVIĆ

 

Close
Social profiles