The Platform: Film o kom priča ceo svet

Prošlog petka na Netflixu se pojavio španski film “The Platform” (režija: Galder Gaztelu-Urrutia). U pitanju je naučnofantastični, ali veoma realan film koji se može posmatrati i kao sveopšta kritika kapitalizma.

Radnja filma je smeštena u zatvoru koji je podeljen na nivoe. Na svakom su zatvorene po dve osobe, dok se na sredini nalazi rupa kroz koju prolazi platforma. Na početnom nivou ta patforma je puna najrazličitije hrane, ali prilikom spuštanja na niže nivoe – hrane ponestaje.

Goreng (Iván Massagué) koji je tu dobrovoljno došao, budi se na 48. nivou. On je i glavni junak filma kome je nepravda u zatvoru veoma jasna. Oni na višim nivoima ne mare za ljude na nižim, trude se da pojedu što više hrane dok se platforma ne spusti. S obzirom na to da se zatvorenici svakog meseca bude na drugom nivou, Goreng pokušava da im objasni da niko ne bi bio gladan ako bi svi bili solidarni. Vremenom, i on se prilagođava načinu života koji podrazumeva da čovek zaboravi na moral i pristojnost- da se ponaša kao najprimitivnije biće. Prilikom nedostatka hrane, potpuno prikladna postaje odluka da jedan zatvorenik ubije drugog, kako bi pojeo ljudsko meso i tako preživeo.

Film je pun scena koje na veoma eksplicitan način prikazuju ljudski bol i patnju u trenucima egzistencijalne krize. Pored toga, Platform nas poziva na solidarnost koja nam je preko potrebna. Oni na višim nivoima, kako u filmu tako i u realnosti, ne obraćaju pažnju na one ispod sebe iako su svesni da jednog dana mogu završiti na nekom od nižih nivoa bez hrane, sa “cimerom” spremnim za borbu na život i smrt.

Da bi se razmišljanje ljudi promenilo, potrebni su i hrabri pojedinci koji će se izboriti za tu promenu. Samo tako ćemo doći do boljeg i pravednijeg društva kome svi ili makar većina nas teži.

PAVLE KOSIĆ

FOTO: NETFLIX

Close
Social profiles