Niste nas uplašili

Završeno je još jedno obraćanje naciji. Na momente je bilo mučno. Šta je gore: slušati predsednika koji odbija da odgovori na pitanja novinara ili vlasnike tabloida koji pričaju o legalizovanju “lažnih vesti”? Sve to se dešava samo dan nakon što je novinarka Ana Lalić privedena zbog teksta “KC Vojvodine pred pucanjem: Bez zaštite za medicinske sestre“. Pazite sad, zbog širenja panike?!

Iako je tužilac najverovatnije reagovao potpomognut zaključkom Vlade (čitaj: centralizacija informisanja o aktuelnoj pandemiji) koji je danas povučen i pored toga što je novinarka jutros puštena na slobodu, ne možemo se praviti kao da se ništa nije dogodilo. U Srbiji 2020. godine policija privodi novinarku jer raskrinkava laži i obmane Kriznog štaba. Je l’ to puko zastrašivanje jedne novinarke ili ipak poruka svim ljudima koji misle svojom glavom? Tokom vanrednog stanja samo su države poput Irana, Zimbabvea i Mjanmara hapsile novinare zbog novinarskog izveštavanja. Jesu li to države na koje se Srbija ugleda?  Vlastima bi bilo pametnije da se bave zaštitom medicinskog osoblja i pacijenata.

Jeste se Aleksandar Vučić večeras ponašao kao da njegova država nije stavila novinarku u ćeliju na nekoliko sati, ali večerašnja konferencija za novinare je u potpunosti ogolila ljude poput Dragana J. Vučićevića kome nije jasno zašto je predsednik dopustio da Lalićeva bude na slobodi. Sve smo videli, ali sad smo doživeli i to da novinar podržava hapšenje svog kolege. Koliko para je dovoljno da bi se tako nešto izgovorilo? Koliko vredi prodaja obraza?

Očigledno je da bi mnogi voleli da se vrati ono vreme kada je sadašnji predsednik bio ministar informisanja za čijeg vakta je Slavko Ćuruvija ubijen kao pas. Iskreno se nadam da se to neće dogoditi, ali verujem da će građani kazniti medijske aparatčike, tako što će se okrenuti nekim profesionalnijim medijima i novinarima. Ne može se reći da ih nije bilo. Večeras smo videli i da su novinari pružili veliku podršku Ani Lalić. Kako vreme bude odmicalo, takvih će biti sve više.

Do tada, čitajte slobodno, gledajte slobodno i mislite slobodno. Nemojte biti nemi posmatrači kojima svako može da manipuliše. Ako novinari nemaju podršku građana, ništa ih neće sprečiti da nas na kraju sve pohapse i osude na dugogodišnje zatvorske kazne. Valjda nije potrebna takva situacija kako bi se shvatio značaj profesionalnog novinarstva. Stepen slobode jednog građanina zavisi od stepena slobode novinara. To treba imati na umu.

PAVLE KOSIĆ

FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Close
Social profiles