Shvatite uspeh kao dužnost

Čitajući proteklih dana negativne komentare na račun dr Kisić Tepavčević osetila sam potrebu da izrazim svoje mišljenje. Smatram da svako ima pravo da iznese svoje mišljenje, naravno i da snosi posledice za isto, jer to što je izrečeno utiče na mnoge, a posebno na one kojima se obraćamo. Stoga, ovom prilikom želim da se obratim svim ljudima koji u 21. veku, kada nam je apsolutno svaka informacija dostupna, kada toliko toga možemo da naučimo i da se usavršimo u raznim oblastima, žive od zavisti i mržnje prema drugim ljudima, kako bi se osećali možda ispunjenije i srećnije. Takođe želim da naglasim da ovom prilikom neću pisati konkretno o slučaju doktorke, već isključivo o preziru među ljudima, koji iz dana u dan sve više primećujem.

Mnogo puta sam kao mala maštala o tome da radim ono što volim i da budem uspešna. Ali postavlja se pitanje, šta danas u 21. veku znači biti uspešan? Možda nisam dovoljno kompetentna da dam odgovor na ovo pitanje jer sam još uvek samo jedan u gomili studenata, ali sa druge strane mislim da mogu da iznesem neka svoja razmišljanja koja će, nadam se, nekome biti korisna.

Svako od nas rođen je sa potencijalom za nešto. Da li će to biti dar za sport, pevanje ili nauku- svejedno, dar je dar. Pored tih evidentnih talenata, svako od nas ima i skrivene talente, koje kroz razvoj i odrstanje u pravom smeru otkriva. Sada zamislite da sve to vredno što dobijete tek tako protraćite. Molim vas, ljudi, danas je uspeh dužnost! Uspeh znači raditi sa svojim potencijalima. Raditi tako da postanete najbolja verzija sebe. Dužni ste isključivo prema sebi, prema svojim potencijalima.

Često kada iznesem svoje mišljenje pred starijim ljudima koji nisu zadovoljni uslovima u kojima žive i koji ne vole svoj posao dobijem odgovor da previše maštam, da živim u oblacima, da će me kad tad stići život, da će mi se stvarnost obiti o glavu. Ne znam za vas, ali meni je ovo tužno. Tužno je što isti ti ljudi traže manu svemu što je lepo i čisto, kako bi olakšali sebi. Vređaju i omalovažavaju uspešne i srećne kako bi, šta? Možda sebe učinili uspešnijima i srećnijima ili kako bi povredili iste te ljude. Pa da li je to najbolje što možete? Da li su to vaši potencijali? Molim vas, zašto tim istim ljudima ne udelite nekad i neki kompliment? Zašto ne obratite pažnju na njihove vrline? Zašto se hranite tuđim bolom? Zašto se, pre nego što krenete da ih vređate, ne stavite u njihovu poziciju i razmislite kako biste se vi osećali da vas neko vređa? Zašto vam oni ne budu motivacija?

Shvatite da niko, ali apsolutno niko, nije savršen. Svi mi imamo vrline i mane. Svi mi grešimo, ali na tim istim greškama možemo i da učimo. Normalno je da nam se neko ili nešto ne dopada. Ponavljam, svako ima pravo na svoje mišljenje. Ali, objasnite mi, zašto uvek imate potrebu da javno zamerate i kritikujete najpogrdnijim komentarima? Objasnite mi, zašto vam je fokus uvek na tuđim manama, na tuđim greškama, na tuđim promašajima? Koliko god da je neko ili nešto dobro, vi ćete uvek uspeti da nađete zamerku i kritiku, koja naravno nije dobronamerna. Da li ste zapitali da li možda i vi imate bar jednu nesavršenost? Naravno, niste imali vremena da razmislite o tome, jer ste komentarisali tuđe živote.

Kada se osvestite i kada budete počeli da radite na sebi shvatićete. Što više budete učili, shvatićete koliko toga zapravo ne znate, koliko toga ima da se uči i da se radi. Kada budete počeli da praktikujete takav način života vaš fokus više neće biti na tuđim manama. Svaka uspešna i srećna osoba će biti vaša motivacija. Nesebično ćete deliti svoja znanja i iskustva da biste zauzvrat dobili druga znanja. Poželećete da budete okruženi upravo samo onima koji se trude i rade na sebi. Poželećete da čestitate drugima na postignutom uspehu i da ih iskreno podržite. Nećete imati više vremena za komentarisanje tuđih života. Više ćete ceniti svoje vreme, pa tako i tuđe, jer ćete shvatiti da je ono dragoceno.

Razmislite malo o tome. Nikada nije kasno za promene. Nikada nije kasno za učenje i rad na sebi. Ovi dani u karantinu su vam sjajna prilika za to. I molim vas, nemojte ostajati kući, ostanite KOD KUĆE!

SLOBODANKA ZELIĆ

FOTO: BEZ BRIGE 

Close
Social profiles