Variola vera – poslednja epidemija velikih boginja

Poslednja epidemija velikih boginja na teritoriji bivše Jugoslavije uzrokovana virusom variola vera major desila se 1972. godine.

Smatra se da je virus na tlo naše teritorije doneo izvesni Ibrahim Hoti kada se vratio iz Meke. Bilo je poznato da u zemljama Bliskog i Srednjeg istoka postoji ovaj virus, te su svi putnici bili vakcinisani. Po Ibrahimovom povratku u rodno Danjane na Kosovu i Metohiji, Hoti je, pošto je bio trgovac, dolazio u kontakt sa mnoštvom ljudi među kojima je Latif Mumdžić. Jednog dana nakon što se vratio sa pijace Hoti je dobio groznicu i određene promene na koži. Nakon samo nekoliko dana, Latif Mumdžić se javlja u bolnicu zbog promena na koži, izuzetno visoke temperature, malaksalosti i povraćanja. Imao je tešku kliničku sliku i bio je u teškom zdravstvenom stanju. Preminuo je na Odeljenju za hitnu hirurgiju i traumatologiju i smatra se prvom žrtvom velikih boginja, dok se Ibrahim Hoti izlečio jer je primio vakcinu.

Ovo je prema podacima zvanična priča o tome kako je virus dospeo na tlo Jugoslavije. Opštine Prizren, Đakovica i Orahovac su uvele vanredno stanje 21.3.1972. godine, dve nedelje nakon što je umrla prva žrtva ovog virusa

Budući da su ovu bolest karakterisale promene po koži i sluzokoži, kod obolelih su se ove promene neretko nalazile u grlu. Zbog promena koje su se nalazile u grlu, virus se disanjem i govorom širio velikom brzinom. Tadašnja vlast je po tom pitanju ograničila kretanje, napravila prihvatne centre, napravljeno je 8 karantina koji su nazivani ‘tvrđavama’ , a uvedena je hitna masovna vakcinacija. Smrtnost je nažalost bila velika, čak 20 do 30% obolelih osoba je umrlo od posledica virusa.

Po pravilu, ova bolest traje pet nedelja. Prve dve nedelje pacijenti nemaju nikakve simptome. U trećoj nedelji javljaju se umor, visoka telesna temperatura, opšta slabost, bol u leđima i stomaku, povraćanje. Pred kraj treće nedelje javljaju se prve promene po koži i sluzokoži, najpre u usnoj duplji, zatim po licu, a potom po čitavom telu. U četvrtoj nedelji nema dodatnih simptoma, ali imuni sistem obolele osobe znatno je oslabljen, zbog čega je smrtost velika. Peta nedelja nije kritična s obzirom na to da se kraste tada zasušuju i opadaju i prestaju da budu zarazne. Međutim smrt može da nastupi i tada.

Poznati epidemiolog dr Radmilo Petrović je 2017. godine izjavio da je zvanično bilo 175 obolelih osoba, a umrlo 35. Nezvanično je postojalo još nekoliko slučajeva uključujući medicinske radnike u maju mesecu 1972. godine nakon zvaničnog saopštenja da je epidemija iskorenjena. Da ne bi došlo do širenja panike, vlast o tome nije izveštavala.
Direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti Goran Stevanović uporedio je koronavirus sa variola verom i istakao je da je tada za tu bolest postojala vakcina koja je štitila građane, a koje sada nažalost još uvek nema.

Na svu sreću virus variola vere je izolovan, nalazi se u laboratorijama i može se koristiti samo kao jako biološko oružje. Epidemija velikih boginja trajala je puna dva meseca, od 21.3. do 23.5.1972. godine.

ALEKSANDRA RADOVANOVIĆ

 

Close
Social profiles