Zbogom, Mister!

Legendarni srpski fudbalski trener Radomir Antić preminuo je u 72. godini života. Ovu šokantnu vest objavio je jedan od njegovih bivših klubova Atletiko Madrid. Prema informacijama, uzrok Antićeve smrti je rak pankreasa, koji mu je ustanovljen posle Nove godine.

„Porodica našeg kluba žali zbog smrti jednog od naših legendarnih trenera, Radomira Antića. Zauvek ćeš biti u našim srcima. Počivaj u miru“, stoji u saopštenju Atletiko Madrida.

Tokom svoje trenerske karijere vodio je osam klubova i jednu reprezentaciju, a ostaće upamćen kao jedini trener koji je vodio tri najveća španska kluba: Barselonu, Real Madrid i Atletiko Madrid

Radomir Antić je rođen u Žitištu 1948. godine. Pre trenerske karijere bavio se aktivnim igranjem fudbala. Prvi klub za koji je nastupao kao igrač bila je Sloboda iz Užica 1967, a nakon samo godinu dana je prešao u Partizan.

U redovima „crno-belih“ proveo je osam godina i za to vreme je odigrao 181 utakmicu, postigao devet golova i osvojio titulu šampiona Jugoslavije.

Nakon Partizana, Antić je po dve sezone proveo u Fenerbahčeu i Real Saragosi, dok je četiri sezone igrao za engleski Luton Taun, gde je i okončao svoju igračku karijeru.

Odigrao je i jedan meč za reprezentaciju SFR Jugoslavije. Trenersku karijeru je započeo 1985. u Partizanu kao pomoćni trener, a bio je i trener mlađih kategorija kluba iz Humske.

Prvi samostalan angažman je imao u Real Saragosi 1988. godine. Ovaj klub je vodio dve i po godine.

Antić je u 1991. godine postao trener slavnog Real Madrida, nasledivši legendarnog Alfreda Di Stefana.

U Realu se nije dugo zadržao i nakon toga je tri sezone bio trener Ovijeda, gde je ostvario zapažene rezultate koji su ga preporučili većim klubovima i na kraju je prihvatio ponudu Atletiko Madrida. Ovaj madridski klub je vodio u tri navrata, a najveće uspehe je postigao u prvom mandatu, kada je tri sezone predvodio „jorgandžije“. Osvojio je nacionalno prvenstvo i kup 1996. godine. U narednom periodu nije uspeo da ponovi taj uspeh i nakon slabih
rezultata je dobio otkaz.

Kasnije je ponovo seo na klupu Ovijeda, da bi 2003. postao trener Barselone, čime je postao prvi i do sada jedini trener koji je vodio tri najveća španska kluba. U redovima katalonskog kluba se zadržao jednu sezonu.

Tokom 2004. godine Antić preuzima Seltu, ali je zbog veoma loših rezultata dobio otkaz nakon samo devet kola u prvenstvu. Četiri godine je bio bez trenerskog angažmana i onda je 2008. preuzeo kormilo reprezentacije Srbije. Za vreme njegovog mandata, naš nacionalni tim je beležio najbolje rezultate u novijoj istoriji. Uspeo je da odvede „Orlove“ na Svetsko prvenstvo u Južnoj Africi 2010. Ipak, na najvećoj fudbalskoj smotri, Srbija se nije proslavila. Iako je savladana moćna Nemačka, naš tim nije uspeo da prođe grupnu fazu. Nekoliko meseci kasnije Antić je smenjen. Nakon toga je imao još dva kratka angažmana u Kini, gde je vodio Šandong Ludeng i Hebei.

Bio je jedan od najcenjenijih trenera sa ovih prostora, pobedio je na mnogo utakmica, onu najvažniju je nažalost izgubio, ali ceo svet će ga zauvek pamtiti.

Počivaj u miru Mister!

RATOMIR ĐUSIĆ

FOTO: EPA