PRAVDA ZA JOVANU

Jovana Popvić, devojka iz Kikinde, inače studentkinja završne godine Muzičke akademije u Novom Sadu, članica sekcije „Pravda za rokenrol“, predavač u školi Music harmony i autorka antirežimske pesme „Bagra“ provodi osamnaesti dan u zatvoru u Zabeli zbog optužbe da nije poštovala meru karantina.

Jovana je dan pre uvođenja vanrednog stanja, 14. marta došla u Srbiju iz Crne Gore gde je nastupala sa duvačkim orkestrom iz Kikinde. Na granici joj, kako ona navodi, nije uručeno rešenje o obaveznoj izolaciji, samo joj je policajac rekao da ukoliko je bila u zemlji u kojoj je epidemija korona virusa aktivna smanji kontakte u narednih 14 dana.

U Crnoj Gori tada nije bio utvrđen nijedan slučaj ove bolesti, ipak nakon četiri dana policija ju je zetkla u kući njenog dečka, a Osnovni sud u Kikindi je Jovanu poslao u istražno odeljenje požarevačkog zatvora Zabela. Jovanina odbrana navodi da je počinjeno niz propusta jer su uručeni blanko zapisnici i rešenja sanitaraca, pa stoga ne postoji nijedan elemenat koji bi ukazao da je osumnjičena počinila delo koje joj se stavlja na teret, uz to dodajući da Jovana nije osuđivana, niti je počinilac bilo kakvog krivičnog ili prekršajnog dela.

Da je ovo samo još jedna u nizu osveta sistema kada neko ustane, pobuni se i uputi kritiku aktuelnoj vlasti je očigledno – uporedimo slučaj Jovane i fudbalera Jovića, ukoliko se on uopšte i može porediti jer je razlika u reakciji države i „zakona“ na ovom primeru, kako bi naš narod rekao, kao nebo i zemlja.

Da li je dokaz zapisnik Ministarstva zdravlja u kojem piše da joj je usmeno saopšteno da je u karantinu, a da taj dokument nije imao ime i potpis službenika koji joj je navodno saopštio izolaciju, niti je dokument imao broj, datum kada je sačinjen, kao ni pečat? Ili je Jovana Popović kažnjena jer je pevala “Bagru” na skupu ujedinjene opozicije u Beogradu, ili možda zbog spota za njenu autorsku pesmu?

Korumpirani sistem Republike Srbije je i u ovim teškim trenucima za sve nas, kao i za samu zemlju, još jednom pokazao svoju doslednost. Do kada?

MAJA MILEKIĆ

Close
Social profiles