Fredi Merkjuri: Neću biti rok zvezda, biću legenda

Priča o Frediju i grupi ’Queen’ nije samo priča o običnom bendu. To je prvenstveno priča o drugarstvu koje nikada nije prestalo, o posvećenosti, o harmoniji.

Fredi Merkjuri bio je simbol ove grupe i njihov zaštitni znak. Malo je poznato da je Fredi rođen u Indiji kao Farok Bulsara. Usled građanskog rata bio je primoran da se preseli u Veliku Britaniju. Bio je odličan đak i interesovao se za muziku, te je pohađao muzičku školu.
Grupa ’Queen’ razvila se iz prvobitnog sastava ’Smile’ kog su činili Brajan Mej, Rodžer Tejlor i Tim Stafel koji je bio frontmen. Budući da se Fredi družio sa Stafelom, pratio je rad grupe i smišljao plan kako da grupa izađe iz anonimnosti. Prilika da pokaže svoj talenat mu se ukazala 1970. godine kada je Stafel napustio grupu. Tada je Fredi postao vođa i grupi dao ime ’Queen’ .

Grupa je osnovana 1971. godine i njen pun sastav činili su Fredi Merkjuri (vokal), Rodžer Tejlor (bubnjevi), Brajan Mej (gitara) i Džon Dikon (bas gitara).

Svoj prvi album ova grupa je plasirala 1973. godine pod specifičnim nazivom ’Queen 1’ i koji je sudeći po kritičarima prošao relativno dobro. Njihov drugi album izdat je godinu dana kasnije pod nazivom ’Queen 2’. Ovaj album je ,za razliku od prvog, prošao loše i jedan kritičar je rekao da će on pojesti svoj šešir ako grupa ikada uspe u muzičkoj karijeri. Članove grupe to nije omelo da nastave da stvaraju i dalje.

Album sa kojim su stekli veću popularnost u Velikoj Britaniji i svetu bio je ’Sheer heart attack’. Prva pesma sa tog albuma, ’Killer queen’ je dostigla drugo mesto na top-listama širom Velike Britanije. Akcenat je stavljen na tekstove, dok je muzika postala svedenija i mekša nego ranije.

Njihova možda i najpopularnija pesma je svakako ’Bohemian rhapsody’ koju je u potpunosti Fredi pisao. Zanimljivo je to što nijedna radio stanica nije htela da pušta ovu pesmu zbog dužine njenog trajanja, sem jednog disk-džokeja koji je puštao čak 14 puta dnevno. Pesma sadrži i horski deo koji nikada uživo nije izveden. Postoji i podatak da je Fredi ovu pesmu napisao na toalet papiru. 2018. Godine snimljen je i istoimeni film sa Ramijem Malekom u glavnoj ulozi, koji prati rad grupe i život Fredija Merkjurija.

Zbog svog seksualnog opredeljenja i načina života generalno, Fredi je često bio meta kritika i osuđivanja. Iako je bio homoseksualac, u periodu u kome je pronalazio sebe je imao devojku po imenu Meri Ostin. Često je govorio da je ona ljubav njegovog života i da je neizmerno mnogo voli i ceni.

Delovi spota za Fredijevu najpoznatiju solo pesmu ’Living on my own’ snimljen je u jednom gej-klubu na njegov rođendan, a ceo događaj su osmislili ostali članovi grupe.

Samo dan nakon što je objavio da je zaražen HIV virusom i da boluje od side, Fredi je umro od upale pluća izazvane ovim virusom. Urnu sa njegovim pepelom čuva Meri Ostin, njegova najveća ljubav, koja se zaklela da nikada nikome neće reći gde se urna nalazi.

Ostao je upamćen po veoma energičnim nastupima i komunikacijom sa publikom. Njegov glas veoma je specifičan, a nedavno se na internetu pojavila aplikacija koja pokazuje sličnost vašeg sa Fredijevim glasom.

Spomenik Frediju Merkjuriju se nalazi u Švajcarskoj, sa pogledom na Ženevsko jezero.

ALEKSANDRA RADOVANOVIĆ

Close
Social profiles