Milena Moravčević: “Umetnost nas fokusira, smiruje, poboljšava…”

U nizu razgovora sa različitim umetnicima, koji su kao i svi mi ovih dana primorani da sede kod kuće, naša sagovornica bila je Milena Moravčević, glumica i nastavnica magičnog glasa i velikog srca koje je snažno posvećeno svim aspektima svog posla, što se lako da primetiti iz njenog predstavljanja. Kada sam je pitala kako bi nam se predstavila, njen odgovor je bio: „Moja radna mesta:daske koje život znače, „gluve sobe“ u studijima za sinhronizaciju crtanih filmova i učionice pune darovitih tinejdžera, gladnih scene i umetnosti… Sada su to YouTube, prostirka za jogu i jedan prilično raštimovan klavir…“. Evo nekoliko njenih reči.

Na koji način nam umetnost može pomoći da izađemo na kraj sa jednoličnom svakodnevicom samoizolacije, ali i strahom i anksioznošću koje osećaju neki? Da li ona zaista može da bude od značajne pomoći?
Umetnost je sve i svuda! Umetnost nas fokusira, smiruje, poboljšava… Uči nas šta je i kako se stvara ljubav! Na primer, pogledate neko umetničko delo, odete u kuhinju i inspirisani napravite jedinstveno, vaše umetničko delo… Niste razmišljali o policijskom času, trenutno tužnoj nam svakodnevnici, a nekog ste i usrećili!

Da li ste Vi pronašli način da se bavite svojim poslom kod kuće? Da li Vam je bilo teško da se prilagodite?
Kada je “počelo”, neko vreme nisam prihvatala realnost- ljudi, nemojte da paničite, brzo će da se završi, brzo ćemo na probu! Sada sam se “dozvala” i prilično brzo adaptirala- sve što me zanima i čime bih htela da se pozabavimpronađem na YouTube-u, onda “skinem” matrice, sednem za klavir i vežbam…  Radujem se i početku online nastave pa se i za to pripremam… Ponavljam numere i koreografije iz aktuelnih predstava…  Jedino što nisam uspela da modifikujem je sinhronizacija i to mi mnogo nedostaje.

Mislite li da je pravedno upoređivati onlajn umetnost, posebno takvu kakva je na primer pozorišna sa onom “živom”? Mogu li bar približno da se mere?
Sa jedne strane divno je i poučno gledati kultne predstave, slušati vrhunske izvođače, “skoknuti” do Versaja na izložbu… Tako nadoknadimo ono što je možda propušteno, a i usavršavamo svoj zanat. Sa druge strane, kao aktivnom izvođaču nedostaje mi proces i ona dvočasovna magija koja nam se svaki put desi na sceni.

Da li će onlajn umetnost uticati na širenje njene publike i menjanje strukture te publike i u uobičajenim uslovima?
Možda ljudi samo postanu svesniji opcije- online umetnost- možda joj daju malo više prostora  nego što su to činili do sada. Ipak, opcija- biti prisutan dok se umetnost stvara i biti blizu umetnika koji je stvara- nezamenljiva je.

Da li mislite da se u nekm momentima preteruje sa širenjem pozitivnog duha za vreme pandemije? Može li to da nas košta ozbiljnog shvatanja situacije?
Pozitivan duh je jedino što može da pomogne i olakša neprijatnost i teške trenutke u kojima smo trenutno! I nikad ga nije previse!!!

Neki kulturni sadržaj koji biste preporučili?
Recimo – danas balet, sutra opera, prekosutra Dostojevski… 😉

Za kraj, koja je Vaša poruka svim ljubiteljima umetnosti i onima koji to nisu?
Ponavljam se- umetnost je sve I svuda! Konzumirajte je na koji god vam je način drago! Tako pomažete i sebi, a i nama – umetnicima koji je za vas stvaramo!!!

IVANA BOJOVIĆ

FOTO: MILENA MORAVČEVIĆ

Close
Social profiles