Danas je Svetski dan umetnosti

Dan rođenja Leonarda da Vinčija, 15. april, od 2012. godine obeležava se kao Svetski dan umetnosti. Iako je umetnost stara koliko i ljudska civilizacija, njene forme, značaj i dostupnost menjali su se od epohe do epohe. Karakteristike nekog perioda, značajne za druge nauke, često su definisane kroz dela tog vremena, a rast populacije i razvoj medija uticao je da danas umetnost kao pojam ima mnogo šire značenje nego ranije.
Francuski pisac i intelekualac Andre Malro kaže: „Umetnost nije ukras dokolice, ona je teško osvajanje, jedna od odlučujućih odbrana čoveka od sudbine… umetnost je antisudbina.“

Umetnost predstavlja izražavanje spoljnog ili unutrašnjeg sveta smisaonim znacima – linija, ton, pokret. . . Umetnost svakako jeste nešto što ovom užurbanom svetu daje toplinu i boji ga u vedrije boje.

Sve likovne umetnosti (arhitektura, slikarstvo, skulptura i grafika) jesu prostorne umetnosti, dok u vremenske umetnosti spadaju balet, film i muzika. Svaka od ovih grana ima neke svoje specifičnosti.

Umetnost je nastala kao izraz talentovanih i kreativnih pojedinaca, a prihvatana je kao neka vrsta razonode, što se zaključuje na osnovu proučavanja starogrčke kulture, gde su pozorišta bila svojevrsna atrakcija. Ipak, umetnosti se nije uvek pridavao veliki značaj, a umetnici su često bili neshvaćeni, kao ljudi koji imaju neki svoj svet. Jedan od primera jeste i izvrstan slikar Vinsent van Gog. Prava vrednost njegovih dela shvaćena je, nažalost, tek nakon njegove smrti.

IVANA TUTUNOVIĆ

FOTO: VIKIPEDIJA

Close
Social profiles