Gde su nestali nezavisni stručnjaci?

U  trenutku kada je naciju uveravao da smo spremni za borbu protiv korone, epidemiolog dr Predrag Kon je bio svestan da nije bilo dovoljno zaštitne opreme, ali pričanje o tome smatra beskorisnim. Da li takva izjava struke, na koju se poziva vlast, uliva poverenje građanima Srbije ili ih ipak tera da informacije potraže na drugom mestu?

Novinarka Ana Lalić je uhapšena jer je optužena da je slagala javnost tekstom o nedostatku zaštitne opreme u KC Vojvodine. Gospodin Kon je tada govorio da je to političko pitanje o kom ne želi da se izjašnjava. Zanimljivo je takvo razmišljanje eminetnog stručnjaka: ne daju se samo oni odgovori koji bi mogli da naštete trenutnoj vlasti. Koliko god nas uvaženi dr Kon ubeđivao da izbegava da zađe u političke vode, sve je teže poverovati u istinitost njegovih izjava.

Predvodnik stručnjaka Kriznog štaba je prihvatio pravila koja vladaju u Srbiji – postoje podobni i nepodobni novinari. Podobni su samo oni koji me podržavaju i misle kao ja. Ako su već političari i struka prihvatili tu političku igru, novinari bi morali da se tome usprotive.

Nije to samo srpski problem, slične su pojave i u većini zemalja širom sveta. Postoje mejnstrim mediji kojima pristup nemaju neistomišljenici establišmenta ili pojedinci koji ukazuju na propuste Svetske zdravstvene organizacije.

Za one koji ne znaju, najveći privatni finansijer SZO Bil Gejts u tu organizaciju ulaže 474 mliona dolara, dok najveći donator Sjedinjene Države za finansiranje aktivnosti SZO izdvajaju 401 milion. Zar samo ta dva broja nisu dovoljni pokazatelji pod kolikim je uticajem organizacija koja je u većini svetskih medija predstavljena kao jedina relevantna?

Ne samo da je predstavljaju kao jedinu relevantnu, već svako ko se usprotivi mejnstrim narativu završi kao propali Balkanac koji još uvek nije evoluirao, poput Novaka Đokovića. Domaći tabloidi koji su najboljeg tenisera na svetu branili i kad jeste i kad nije trebalo, ovoga puta su stali na stranu dr Kona koji je Đokoviću objasnio da treba da izbegava da odgovara na pitanja o kojima ne zna mnogo. Neka uči od najboljeg.

Proći će i ova pandemija, ali se plašim da će se ljudi koji danas odlučuju u ime svih građana teško odvojiti od te uloge nacionalnog heroja. Daj bože da Novak nije u pravu, daj bože da su pojedini naučnici širom sveta samo teoretičari zavera, daj bože da smo mi pametniji od Šveđana i daj bože da nas neće vakcinisati Gejtsovom vakcinom.

PAVLE KOSIĆ

FOTO: FONET

 

Close
Social profiles