SVETSKI DAN KNJIGE

Svetski dan knjige i autorskih prava (National Word Book Day; World Book and Copyright Day) obeležava se danas, 23. aprila, svuda u svetu raznovrsnim programom.

Promovišući pisanje, čitanje i autorska prava, odaje se počast velikanima književnosti Vilijamu Šekspiru i Servantesu koji su preminuli istog datuma, što nije u potpunosti tačno. Servantes je preminuo 23. aprila po gregorijanskom kalendaru, ali tada se u Engleskoj koristio julijanski kalendar. Dok je Šekspir preminuo 23. aprila po julijanskom kalendaru koji je u upotrebi u Engleskoj u to vreme, zapravo je umro oko 10 dana nakon Servantesa, što je posledica neslaganja dva kalendarska sistema. Za taj datum se vezuje i rođenje mnogih drugih uticajnih autora. Po odluci UNESCO-a, ovaj događaj se obeležava još od 1995. godine. Tada ga je na Generalnoj konferenciji u Parizu podržalo oko 80 nacija.

Ovaj praznik potiče iz Katalonije gde je obeležen 7. oktobra 1926. na dan Servantesovog rođenja. Od tada su nacije širom sveta na različite načine počele da vrednuju književnost i značaj pisanja i čitanja. U Kataloniji su na ovaj dan još u srednjem veku organizovane svečanosti, a postojao je običaj da mladići devojkama poklanjaju ruže, dok bi one njima uzvraćale knjigama.

U Berlinu je izgrađena skluptura knjiga nazvana “Modern Book Printing”.  Zanimljiva je činjenica da Šekspirova otadžbina, Velika Britanija, nije želela da prihvati ovaj dan kao Dan knjige, jer se poklapa sa proslavom dana Svetog Đorđa, pa je zbog toga knjizi posvetila 14. mart.

Do sada su kod nas razne programe organizovali Narodna biblioteka Srbije, Muzej istorije Jugoslavije, Muzej savremene umetnosti i Biblioteka grada Beograda.

Jedan od najvećih čovekovih izuma, pisane reči, postale su sredstvo izražavanja osećanja, misli, prenošenja poruka kroz vreme i prostor… Ono što je najbitnije je sve veći podsticaj mladih da čitaju, uče, istražuju, usavršavaju svoje znanje i razvijaju kreativnost. Iz knjiga se moze dosta naučiti, zaći u najdublje kutke naših misli i time izgraditi mišljenje o nečemu, a i doći na ideju za pisanje i iskazivanje takvih mišljenja. Zato je potrebno što vise čitati i preispitivati sebe, a za to imamo i više nego dovoljno vremena u trenutnoj situaciji.

Ljudi širom sveta su na ulicama, pijacama, ispred biblioteka obeležavali ovaj dan čitajući knjige, što im je zbog izvesne situacije ove godine uskraćeno, ali je isplaniran onlajn program na društvenim platformama koji će biti pristupačan velikom broju korisnika.

IVANA MARINKOVIĆ

FOTO: FENOMENI.ME

Close
Social profiles