Зашто је Ђоковићева порука истовремено и опасна и важна

Од комплементарног принципа јин-јанга до конфликтног библијског добра и зла, у човечијој је природи потреба да дуализује све појаве на које наиђе, банализујући их док их не сведе довољно на ниво на ком ће моћи да се одреди према њима; да ли је за или
против нечега, да ли је у једном или другом табору, на којој је од две једине могуће стране. Таква програмираност и цивилизацијско искуство условљавају тотализовање појава на два пола, по систему црно-бело, где се истине узимају као дате а не спознајне. Због граничне природе нашег друштва и контактне природе наше културе, такво самоодређивање код Срба зна каткад да добије и екстремне резмере, па се услед тога погрешно поставимо према стварима. Ђоковићева изјава о вакцинацији је последњи пример како један друштвени проблем трансвестира у неку потпуно сулуду причу када из ње разним егзибицијама искључимо све оне нијансе сиве које уз њу иду.

Свака изговорена реч би требалo да се мери, но када иза неке речи стоји најпопуларнији живи Србин и један од најбољих спортиста света онда се она мери према ономе ко ју је изговорио уместо оно шта је изговорио. И онда та реч постаје оријентир и еталон per se. Ђоковић није стручно лице да прича о темама везаним за медицину, поготово о оним осетљивим каква је вакцинација. Има право на свој став наравно, али како је особа од огромног утицаја, исказивање истог повлачи за собом огромну одговорност. Није ни доктор ни научни радник, али је особа коју ће одмах послушати милиони без размишљања о ономе шта је рекао. Таква ситуација погодује разним надрилекарима, поготово када се несрећно изразите или кад вас (ах) медији погрешно интерпретирају. Новак се додуше кориговао и оградио, али штета је већ учињена. Да је то мало суптилније формулисао можда би од старта прича добила димензију која би у друштву отворила једну суштински битнију полемику, а на коју је већ океј да својим утицајем позове.

Претпостављам да већина људи није луда да одбаци достигнуће медицинске науке као што је вакцина. Она је омогућила да се искорене или сведу на статистичку грешку болести као што су дифтерија, полио, туберколоза; превентива су тетанусу и хепатитису Б. Важне су за колективан имуни систем једне заједнице, смањујући могућност заразе код оних код којих се из разних разлога није примила или не могу да је приме. Зато је важно имати увид у то ко их производи, ко прописује њихово коришћење и ко ради набавку истих из иностранства.

Да ли Торлак, институт који је и даље у државном власништву, може да произведе вакцине које се пропишу за нашу земљу? Како ћемо се поставити према планираној вакцини за COVID-19, ко ће прописивати њену употребу? Изгледа да је по сопственом признању то др Кон, који планира то иако још нема све инфорамције о будућој вакцини. Кад се узме у обзир да др Кон већ има иза себе аферу са Новартис вакцинама и да је близак СЗО, поставља се питање колики утицај на такве одлуке имају светске организације и фармацеутске куће. Зашто се најважније одлуке које се доносе у земљи у великој мери инсталирају споља, од здравствених, преко политичко-безбедносних (НАТО-ЕУ) до монетарних (ММФ и Светска банка). Где је нестала суверена држава и може ли се ресуверенизовати и деглобализовати доношење оваквих одлука. Зашто не би сва ова питања поново вратили у наше двориште, да наша памет одлучује о овим битним стварима, барем у мери у којој је то могуће. Народ већ иоанако нема поверења у државу, какво ли тек поверење има у сумњиве фармацеутске куће и међунарoдну заједницу, поготово што смо ми Срби имали прилику да се већ уверимо у њено поштење.

Не знамо мотиве иза Ђоковићеве изјаве, да ли је то урадио из чисте доколице богаташког карантина или зна нешто па би да упозори, није толико ни битно. Надамо се да ће да настави да износи своја мишљења, само нека пази убудуће како их формулише и о чему прича. Да не би дао повода разним опскурним ликовима да трују људе около свакојаким теоријама. А надајмо се и да ће наша струка и држава ову тему, а и друге од важности, убудуће гледати кроз интерес свих нас. Нису вакцине проблем, не треба око њих да се делимо, проблем је (зло)употреба истих. То је оно што је у нијансама сивог.

ПАВЛЕ КНЕЖЕВИЋ

ФОТО: АФП

Close
Social profiles