Svetski dan slobode medija: Sve veći pritisak vlasti

Širom sveta, kao i u Srbiji se od 1993. kada je to Generalna skupština UN proglasilan 3. maja svake godine obeležava Dan slobode medija. Poslednjih godina se ovom prilikom sve više upozorava na težak položaj i pritisak medijskih radnika širom sveta.

Srbija je zemlja u kojoj sve od demoktratskih promena 2000. godine pa do dana današnjeg novinari, kao i medijski radnici generalno, nisu uspeli da se izbore za svoje pozicije i neometano izveštavanje informacijama od javnog značaja.

Novinari su pre svega u službi naroda, a iz godine u godine se zbog sve većeg pritiska vlasti, kao i zbog uzajamnog nepodržavanja i nepoštovanja između samih novinara ta njihova funkcija ne vrši onako kako treba. Ako se vratimo par decenija unazad zaključujemo da u Srbiji postoji više ubistava novinara koja nisu razrešena, a o čijim se pozadinama još uvek spekuliše, što je veliki minus za jednu demoktrasku zemlju i njen medijski sistem.

Zemlja u kojoj se novinari hapse kada iskažu svoje mišljenje koje je potkrepljeno činjenicama se svakako ne može na sva zvona hvaliti svojom demoktaričnošću.

Iz toga razloga se svi medijski radnici i novinari pozivaju da se svakog dana u godini, a ne samo 3. maja, bore za slobodu medija, nesmetano, objekivno i pravovremeno informisanje građana.

MAJA MILEKIĆ

FOTO: SHUTTERSTOCK

Close
Social profiles