Rapino i Morgan ne odustaju: „Mi smo borci, nastavićemo da se borimo“

Prošle godine u Francuskoj je održano Svetsko prvenstvo za žene na kom je, očekivano, trijumfovala reprezentacija SAD-a. U finalu su devojke iz Amerike bile bolje od Holandije, golovima Megan Rapino i Lavel su pobedile sa 2:0.

Meč koji je privukao mnogo više pažnje je bila utakmica polufinala protiv Engleske, Amerikanke su povele u 10-om minutu, Engleska je izjednačila u 19. Da bi potom Alex Morgan postigla gol za 2:1 i proslavila ga ’ispijajući šoljicu čaja’, ovo je izazvalo brojne reakcije širom sveta.

Kasnije je devojkama iz Engleske poništen čist gol, dok su nagrađene i penalom koji nažalost nisu iskoristile.

Amerikanke su pre ovog prvenstva započele ’borbu’ protiv Fudbalskog saveza, jer su zahtevale da ženksi nacionalni tim bude jednako plaćen kao i muški. Uz obrazloženje da su upravo one donele mnogo više uspeha nego što je to uradila muška selekcija ove zemlje.

Iako se zna da su u pripremnim utakmicama za prvenstvo sveta ove devojke poražene od muške ekipe Dalasa, ne bi to bilo toliko strašno, ali u pitanju je bila njihova kadetska ekipa.

Fudbalski savez je odbio ovaj zahtev za izjednačavanje plata uz obrazloženje da ’Žene na godišnjem nivou zarađuju mnogo više nego muškarci’.

Ova konstatacija je najviše pogodila osvajačicu zlatne lopte za 2019 godinu, Megan Rapino, koja je izjavila: „Ako ja zarađujem 1$ dok muškarac zarađuje 3$, ja kada pobedim 10 utakmica ja ću zaraditi 10$ dok će on za tri utakmice dobijene utakmice zaraditi 9$, to ne znači da ja zarađujem više od njega“.

Ženska nacionalna selekcija je izjavila da su borci i da neće odustati od ovoga, apelovaće protiv ove odluke. Dok je čak i muška selekcija stala u odbranu žena rekavši da zaslužuju jednaka primanja.

STEFAN LAZAREVIĆ

FOTO: BLEACHER