Da je srpsko društvo duboko polarizovano, znali smo i pre uvođenja vanrednog stanja. Tada se govorilo o hladnom građanskom ratu. Nedelja za nama je potvrdila sumnje da je epidemija koja nas je zahvatila tu polarizaciju još više produbila. Izbori su sve bliži, ali dijalog dve zaraćene strane nikada nije bio dalji.

U utorak je na portalu KRIK-a osvanuo odličan tekst Rat balkanskog podzemlja: Ubistva, veze u policiji i u vrhu države u kom je objavljena nova slika na kojoj se nalazi sin predsednika sa Aleksandrom Vidojevićem iz “Janjičara”. Iako tema samog teksta nije Danilo Vučić, slika je postala glavna opsesija svih medija. Režimski su pisali da je KRIK na nagovor Đilasa objavio tu sliku, dok su se opozicioni pitali šta sin predsednika radi sa čovekom iz huliganske grupe.

Na istraživanjima tog tipa se radi nekoliko meseci, tako da je suluda svaka priča o tome da je neko za 24 sata sklopio ceo tekst kako bi napakostio predsedniku Vučiću. Sa druge strane, pitanje šta njegov sin radi sa huliganima je sasvim legitimno. Ono što je nedopustivo jeste kriminalizacija Danila Vučića bez ikakvih dokaza. Možda nam ta slika govori da su on i vrh srpske vlasti povezani sa podzemljem, ali možda nam samo daje do znanja sa kim se druži sin predsednika. Kao što deca Dragana Đilasa nisu smela da budu uvučena u politički rat, tako i Danilo Vučić mora biti izuzet iz njega, osim ako se ne dokaže da učestvuje u radu kriminalnih grupa.

Nekoliko dana kasnije, Boško Obradović je sa svojim pristalicama pokušao da spreči poslanike vladajuće koalicije da uđu u Skupštinu, usled čega je došlo i do fizičkog sukoba. Pocepan je sako Marjana Rističevića, a desetak članova Obradovićevog pokreta je privedeno. Vlast je taj čin proglasila fašizmom, a opozicija nas je podsetila da već osam godina živimo u državi na čijem je čelu fašista Aleksandar Vučić. Čak i reč fašizam kojom je najlakše diskreditovati političkog protivnika u ovakvoj situaciji gubi svoju moć.

Došli smo do trenutka u kom je sve dozvoljeno i sve je moguće. Društvo se zaista nalazi pred fizičkim obračunom koji se može sprečiti ako bi, pre svega vlast smirila strasti i pozvala na iskren dijalog jer je upravo ona najodgovornija za ovaj politički momenat. Neistomišljenike je svakodnevno demonizovala uz podršku tabloida. Na šerpe je odgovorila bakljama i upadima na krovove zgrada. Politički život je dovela do usijanja, a opozicija joj je samo pomogla. Jasno je da se sve na kraju završi dijalogom. Valjda će to shvatiti i političari, pre nego što bude bilo kasno.

PAVLE KOSIĆ

FOTO: TWITTER

Close
Social profiles