Pokret Dveri ne izlazi na izbore: “Pasivni bojkot je mrtav”

Lider pokreta Dveri Boško Obradović izjavio je da taj pokret neće učestvovati na predstojećim izborima zakazanim za 21. jun.

“Srpski pokret Dveri ostaje veran potpisu u Sporazumu s narodom i neće na izbore niti na jednom nivou”, rekao je Obradović na konferenciji za novinare u holu Skupštine Srbije. 

“Izbori su antidemokratski, protivustavni i zdravstveno nebezbedni, ne postoji nijedan razlog iz sfere zdravstva ili demokratskih standarda, kojim bi se mogli opravdati izbori. Ostajemo verni bojkot kampanji i nastavljamo s buntom protiv kriminalne i lopovske vlasti koji smo započeli”, poručio je Obradović.

Kako je rekao, Dveri su u predizbornoj kampanji, ali ne za izbore 21. juna, već za sledeće, “kada se izborimo za poštene i fer izbore” i dodaje da kreću u aktivnu kampanju za odlaganje izbora.

“Izaći ćemo i sa novim programom u novoj političkoj realnosti nakon pandemije. Ne želimo da damo legitimitet izdajničkoj Skupštini, koja bi imala za cilj da prizna Kosovo i da stane iza onoga što je Vučić dogovorio s Tačijem a to je priznanje. Zovem sve kolege iz opozicije koje su u bojkotu i koje se slažu da je dosadašnji način bojkota mrtav, da se ujedinimo i krenemo u organizovane akcije za odlaganje izbora 21. juna, a onda zajednički izlazak na zajedničkoj listi opozicije”, kaže Obradović.

Obradović je rekao i da je “pasivni bojkot mrtva priča”, a da su spremni da sarađuju “samo sa onima koji će se boriti za odlaganje izbora zakazanih za 21. jun”.

“Pasivan bojkot je neprihvatljiv. Spremni smo da sarađujemo samo s onima koji su spremni da se zajedničkim snagama borimo za odlaganje izbora. Na zasedanju Skupštine se dešava novi državni udar i ruši ostatak demokratije. Pozivam sve pravnike i političke opcije da zajedničkim snagama osudimo ono što nameravaju da urade na sednici, a to je izmena dva ključna izbrona zakona 45 dana pred izbore. Ono što se danas dešava u Skupštini, za svakog časnog ustavobranitelja znači bojkot izbora i borbu za odlaganje”, naveo je lider Dveri.

Obradović kaže da se menjaju ključni izborni zakoni.

“Po jednom zakonu Vučić je raspisao izbore, skupljali su potpise, liste proglašene od strane RIK-a po jednom zakonu, danas se ti zakoni menjaju, a izborni proces se nastavlja po drugom zakonu. To je direktno kršenje ustava”.

Rekao je i da će Dveri predati Ustavnom sudu zahtev za vanrednu pravnu meru prekida tekućeg izbornog procesa i ocenu ustavnosti i zakonitosti, ako promene dva ključna izborna zakona budu izglasane.

IZVOR: N1

FOTO: N1

Close
Social profiles