Pečat korone

U Srbiji je vanredno stanje izazvano pandemijom korona virusa proglašeno 15. marta kada je u Srbiji bilo zabeleženo 48 slučajeva.

Čuvena konferencija održana je 26. februara na kojoj su se predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i doktor Branislav Nestorović smejali korona virusu – gde su pričali o najsmešnijem virusu u istoriji i kako ćemo se lečiti rakijom. Tog dana su po priči predsednika predvideli sve do najsitnijih detalja. Kako je tada izjavio, pitao se kakav je to virus, kakva je to bolest. Ono što je shvatio je da moraju ruke češće da se peru i da je shvatio da je to nešto mnogo slabije od gripa – to je ono što sam shvatio od doktora.

Čuvena rečenica je ostala svima upamćena ,,Vidim da Amerikaci na tome insistiraju, alkohol gde postavite tu korona virus ne raste – ja sam sad sebi našao dodatan razlog da popijem po jednu časicu dnevno. Iako to nema veze sa tim alkoholom, ali sebi sam to izmislio“.

Po rečima doktora Nestorovića ,,Da narod koji je preživeo sankcije, bombardovanje, svakojaka maltretiranja uplašiti najmešnijeg virusa u istoriji čovečanstva koji na Fejsbuku postoji… Nema potrebe za poručivanjem maski, pa čak i testova. Mislim da je to potpuno besmisleno. Da nemamo test, mi ne bismo znali da je epidemija… Nema baš razloga za paniku, baš nikakvog ovaj put…Žene, vi slobodno u šoping u Italiju jer čujem da će biti veliki popusti pošto niko živ neće da ide tamo“. Neki smatraju da je to bila ključna stvar i da je odmah trebalo reagovati i uvoditi mere, ne onakve restriktivne, oni su se smejali.

U Srbiji prvi slučaj korona virusa zabeležen je 6. marta i kako je tada ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar rekao, nema nikakvog razloga za paniku. Zamolio je građane da se pridržavaju preporučenih mera. Imali smo i situaciju da je od 4. do 6. marta kada je Srpska napredna stranka prikupljala potpise za svoju listu za parlamentarne izbore u momentima kada su u Srbiji postojali prvi zaraženi građani. Skup odnosno miting u Krušiku koji je održan 9. marta kada smo već imali širenje pandemije korona virusa.

Sam predsednik retko kada je nosio masku i govorio o tome da nam neće biti dovoljno groblja da sahranjujemo građane koji se ne budu pridržavali mera koje je donela Vlada Republike Srbije. Po mišljenju mnogih, što mladih, što starijih građana kada propišeš mere prvi ti treba da ih poštuješ. Proglašenje vanrednog stanja dogodilo se 15. marta i ova odluka je odmah stupila na snagu.

Fakulteti, škole, vrtići se zatvaraju. Ograničeno je kretanje osobama starijim od 65 godina. Vojska je čuvala bolnice, policija je sprovodila naredbu o izolaciji zaraženih. Veliki broj građana zamera predsedniku Aleksandru Vučiću i ministru finansija Siniši Malom zbog nepoštovanja karantina, odnosno u izolaciji u periodu od 28 dana zbog posete Mađarskoj u vreme pandemije korona virusa.

Toplički centar za demokratiju i ljudska prava pondneo je krivičnu prijavu predsedniku i ministru finansija. Građani Srbije takođe zameraju predsedniku nepoštovanje karantina jer mu je sin Danilo bio zaražen korona virusom – iako je zakonom propisano da osobe koje su bile u kontaktu sa obolelim moraju biti u samoizolaciji od 28 dana. Građanima je upotpunjen boravak kod kuće sa različitim vrstama kulture (virtuelnih poseta svetskim i domaćim muzejima, pozorišne predstave, filmovi, besplatni kursevi svetskih univerziteta).

Od 20. aprila u organizaciji Cebefa i grada Beograda nastupom Željka Joksimovića počeo serijal ,,Beograd pobeđuje“. Koncerti su se održavali ponedeljkom, sredom i petkom. Nastupili su najpoznatiji poput Saše Kovačevića, Tijane Bogićević, Lepe Brene, Tropico benda i mnogih drugih. Ono što nikome nije bilo jasno jeste da se 6. maja kada je broj zaraženih blizu 10.000 i preko 200 preminulih ukida vanredno stanje. Skoro sedam dana nakon ukidanja vanrednog stanja, ulični prodavci su se vratili na svoja radna mesta, konobari i konobarice nose zaštitnu opremu.

Čuvajte se i budite odgovorni, a ja Vas vodim na ulice Beograda u toku vanrednog stanja i nakon ukidanja istog.

LAZAR SMILIĆ

FOTO: ŽAKLINA MEDENICA

Close
Social profiles