Evrovizija: Europe shine a light 

Finale najgledanijeg muzičkog programa u Evropi, takmičenje za ,,Pesmu Evrovizije” 2020. koje je trebalo da se održi 16. maja u Roterdamu, ali je otkazano zbog pandemije virusa korona. Ipak iz Holandije uživo iz studija emitovan je specijalan program pod nazivom ,,Evrovision: Europe Shine a Light”.

Da nije padnemije, predstavnici 41 zemlje Evrope uključujući i Australiju nalazili bi se u Holandiji u Roterdamu gde bi vredno radili na svojim nastupima, družili sa svojim fanovima i naravno upoznali i predstavnike ostalih zemalja.
Ovo je prvi put da u istoriji ovog takmičenja nađen alternativan način da se takmičenje održi.

Kako je najavljeno svi takmičari su iz svojih domova snimili poruke i izvešće zajedno iz svojih domova evrovizijsku pobedničku pesmu iz 1997. godine koja je inspirisala naziv ovog specijala “Love Shine A Light”.

Najviše pati prošlogodišnji pobednik Dankan Lorens, koji će biti i jedni gost uživo u programu. Pored Dankana Evropska radiodifuzna unija pripremila je i specijalne goste Mariju Šerifović koja je snimila spot za pesmu ,,Molitva” na praznim ulicama Beograda, a pored nje nastupiće i Šveđanin Mons Semerlev (2015), Grkinja Eleni Paparizu (2005), Kipranka Eleni Fureiri (2018), Izraelka Neta Barzijaj (2018).

Takmičenje je trebalo da bude održano u ,,Ahoj” areni, koja je zbog potreba sada pretvorena u kovid bolnicu. U dvočasovnom programu, domaćini će biti holandski voditelji Šantal Janyen, Edsilija Rombli i Jan Smit, a posebna uključenja imaće i britanski evrovizijski komentator Grejem Norton i jutjuberka Niki Tutorijals.

Pročitajte šta su rekli za nas portal rekli neki učesnici ovogodišnjeg specijalnog programa ,,Eurovision Europe Shine a Light”

Vasil Garvanliev, predstavnik Severne Makedonije (,,You”)

Naravno da mi je žao. Mislim govorim za sve učesnike kada kažem da snovi postanu stvarnost i odjedanput nestalo. Zdravlje je na prvom mestu, pa se svi moramo toga pridržavati, muzika je nešto što nam niko ne može oduzeti.
U vremenu krize ovo je prvo što trebamo uraditi, pa ćemo se vratiti.

Što se tiče kostima neću ga otkrivati niti postaviti ideje u slučaju da ih koristimo u budućnosti, ali mogu Vam reći da bi pesma zaživela… Balkanski život na evrovizijskoj pozornici. Polazeći od pratećih vokala koje sam izabrao da stoje sa mnom na toj pozornici – glasovima za koje sam siguran da će nas predstavljati u budućnosti. Svaka devojka bi imala vlastitu temu pevanja  i svi etnički koreni bili bi istaknuti i dominantni. Plan je bio da se tokom promotion turneje predstavi i ples potezi i da publika pleše sa nama dok se peva pesma. Bila bi to Sveta zabava!

MRTV još uvek nije odlučio da li će mi dati šansu da zablistam i predstavljamo nas i sledeće godine. Mogu Vam reći da već imam ideje zasnovane na stvarima koje sam naučio ove godine, o tome kako bih želeo da se vratiti na pozornicu. Evo nade!!!

Zahvaljujem se svim fanovima na podršci, porukama i video zapisima. Mi smo porodica! Ostanite jaki i sigurni.

Aksel Kankaanranta, predstavnik Finske (,,Looking Back”)

Bio sam pomelo tužan zbog toga, ali očekivao sam to s obzirom na trenutnu situaciju. Ništa ne previše grandiozno, bilo bi to isto kao i na državnom finalu uz neke dodatke, naravno. Nažalost neću imati priliku da predstavljam i sledeće godine. Finska je odlučila da ponovo održi otvoreno takmičenje i moraću ponovo da učestvujem ako želim da predstavljam Finsku.

Grupa Hurricane, predstavnice Srbije (,,Hasta la Vista”)

Bilo nam je veoma krivo kad smo čule da je Evrovizija otkazana ali smo svesne da je to dobro za sve nas jer je zdravlje na prvom mestu. Drago nam je veoma što će se ove godine Evrovizija održati makar i kroz revijalno veče jer će se na taj način odati počast svim učesnicima koji su ove godine trebali da predstavljaju svoje države.

Mi smo planirane da naš nastup za Evroviziju još upotpunimo kad je u pitanju celokupan scenski nastup ali ove godine nažalost to svakako nećemo moći.

Stefania, predstavnica Grčke (,,SUPERG!RL”)

Kada sam čula da je takmičenje otkazano, bila sam zaista šokirana. Toliko meseci sam putovala od Grčke do Holandije radeći na snimanju pesme, snimanju spota, koreagrafiji i svemu ostalom. Naravno, bila sam jako tužna , ali sa druge strane shvatila sam da je sve to sa dobrim razlogom. Jer je zdravlje i sigurnost iznad svega ostalog. Čak i da se takmičenje održalo ove godine, to zaista ne bi imalo smisla, jer niko nije raspoložen za slavlje, a Evrovizija je u vezi sa proslavom. Tako da mislim da je to bila mudra odluka da se događaj otkaže. U stvari mi laska, jer me je ERT, grčki nacionalni RTV servis tražio da predstavljam Grčku i sledeće godine. Zaista sam zahvalna, jer je verovalnje u mene laskavo, ali dva puta nije ništa drugo nego veliki deo! U prošlom vremenu sam uglavnom studirala, jer je Evrovizija otkazana i nastavila školu, nadam se da ću dati sve ispite ove godine! I naravno da ću uživati 16. maja u Evroviziji na televiziji gde ću učestvovati. Moja evrovizijska pesma ima snažnu poruku. Verujem u sebe i sovou moć. Iskreno se nadam sa će sve biti dobro i da će svi uskoro osećati bolje. Mnogo ljubavi iz Grčke!

Samanta Tīna, predstavnica Letonije (,,Still Breathing”)

Stvarno mi je žao i jako mi je teško da se takmičenje za ,,Pesmu Evrovizije” otkzano ove godine. Ali Letonci u ovoj situaciji kažu: ,,Bolje uhvatiti male ptice, nego imati veliku pticu na drvetu”. Srećna sam što ćemo imati ovaj evrovizijski koncert, još uvek ne znam ništa o odluci za 2021. godinu. Nadam se da će ovaj koncert svih zemalja učiniti nezaboravnim ovog puta.

LAZAR SMILIĆ

FOTO: EUROVISION.TV

Close
Social profiles