Albanija: Bagerom na pozorište, EU pozvala na mir

Albanska policija sukobila se u Tirani sa grupom pristalica opozicije koje su protestvovale zbog rušenja zgrade Narodnog pozorišta.

Grupu umetnika i neke opozicione lidere policija je jutros potisnula s mesta ispred zgrade, pre nego što je počelo njeno rušenje.

Jedan opozicioni političar rekao je da je uhapšeno 30 ljudi, među kojima je i novinar.

Na televizijskom snimku moglo se videti kako policija uvodi u kombi liderku male opozicione stranke Moniku Kriemadi, suprugu predsednika Albanije Iljira Mete.

Odluci vlade da sruši zgradu Narodnog pozorišta, koju su izgradili Italijani kada su okupirali Albaniju u Drugom svetskom ratu, protivili su se umetnici, opozicioni političari i drugi građani, ističući da je treba renovirati.

Lider opozicione Demokratske stranke Ljuljzim Baša pozvao je građane da obore vladu zbog rušenja zgrade Narodnog pozorišta.

Na zvaničnom Tviter profilu Delegacije EU u Albaniji, navodi se da „od ranog jutra, sa dubokom zabrinutošću prate razvoj situacije na terenu“.

„Pozivamo sve strane da se uzdrže i da izbegnu eskalaciju“, navodi se u saopštenju Delegacije EU u Albaniji objavljenom na Tviteru.

Delegacija EU takođe navodi da je do rušenja Narodnog pozorišta u Tirani došlo „uprkos pozivu Brisela na dijalog vlasti i civilnog društva pre donošenja nepovratnih odluka“.

IZVOR: N1, RADIO SLOBODNA EVROPA, A.L.

FOTO: AFP

Close
Social profiles