Kain i Avelj Zapadnog Balkana

Različita su mišljenja o tome da li se i kada ugasila bratska ljubav Srbije i Crne Gore.

Ako razmišljamo logički, vratićemo se u 2006. godinu u kojoj je pupčana vrpca presečena, a Crna Gora i Srbija postale su samostalne, odvojene i nezavisne države.
Nakon toga nož u leđa Crna Gora dala je svom susedu 2008. godine kada je priznala jednostrano proglašenu kosovsku nezavisnost.

Urušavanje odnosa nastavljeno je i u narednim godinama kada su Podgoricu posećivali prištinski političari, ipak interesovanje srpskih turista za plažama Budve, Sutomora, Čanja, Kotora, nije jenjavalo sve do ove godine.

Nakon najavljenog popuštanja mera, Crna Gora u borbi da spase sezonu, širom je otvorila svoje granice, ali ne i za državljane Srbije i Republike Srpske.

Državni vrh najavio je da za sada neće odgovarati recipročnim merama. Ipak, prvi korak ka tome načinio je beogradski aerodrom “Nikola Tesla”, koji je zabranio avionima “Montenegro Airlines” da sleću na ovaj aeredrom.

Temelji koliko toliko dobrih odnosa urušeni su i političkim tekstonskim pokretima kada je, podsećamo, Crna Gora 2019. donela nacrt Zakona o slobodi veroiposvesti koji je direktno ugrozio poziciju Srba i SPC-a u Crnoj Gori.

Ovaj zakon je u mesecima za nama pokrenuo reke ljudi u gradovima širom Crne Gore, a neretko je dolazilo i do incidenata i sukoba sa policijom.

Čini se da su politički odnosi država u regionu nikad zategnutiji, ni pandemija korona virusa nije mnogo pomogla, više je poslužila kao dramska pauza ili zatišje pred buru.

Danas je stigla i vest da će Hrvatska dozvoliti gradjanima 10 zemalja ulazak na svoju teritoriju, a na tom spisku se ne nalazi Srbija.

Kain i Avelj – biblijske su ličnosti koje se spominju u Starom zavetu. Nezadovoljan, Kain je ubio Avelja i to je bilo prvo bratoubistvo na zemlji.

Ko je u celoj ovoj priči Kain, a ko Avelj, ostaje na vama da odlučite ili izabrete.

Bojim se da ne samo Zapadni Balkan, već Evropa, ali i svet imaju uspavane Kaina i Avelja, koji čekaju da se probude.

ANDRIJA LAZAREVIĆ

FOTO: N1

Close
Social profiles