Dr Kon: Uskoro i nula novozaraženih

Epidemiolog i član Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 Predrag Kon izjavio je da se završava 12. nedelja borbe sa koronavirusom u Srbiji i da se može reći da smo na kraju drugog poluvremena, na kraju utakmice ili na kraju početka.

Kon je ocenio da će uskoro u Srbiji biti zabeleženo i nula pozitivnih slučajeva, da se nada da ćemo imati dosta dana zaredom kada ćemo imati nula smrtnih ishoda i da ćemo tada moći da kažemo da je kraj epidemije.

Ono što je izvesno je da svet očekuje drugi talas. Svi se nadaju da neće to biti drastično kao sada, ali da ćemo imati prenosive slučajeve i još obolelih i da će kraj biti onda kada budemo imali lek ili vakcinu protiv COVID-19.

“Da li ćemo doći do nule za nedelju dana zbog toga što smo se otvorili i vraćamo se normalnom životu, nije toliko bitno koliko je bitno da virus ne dokači nekog ko je posebno osetljiv i da može da ozbiljno oboli i na kraju da ima i težak ishod, međutim, to se ne očekuje, očekuje se da virus gubi prenošenje”, rekao je epidemiolog Predrag Kon, preneo je RTS.

U Beogradu se održava konferencija “Svet posle virusa korona” u okviru inicijative Beogradski strateški dijalog u kojoj učestvuju i lekari iz Kriznog štaba.

IZVOR: BETA

FOTO: BETA/SLOBODAN MILJEVIĆ

Social profiles