Često volimo da kažemo kako se naše društvo nalazi na ivici građanskog rata. Politički protivnici jedni druge nazivaju fašistima. Opozicija vlast naprednjaka naziva diktaturom kakva ne postoji nigde na svetu, dok SNS raspiruje strah od opozicije koja navodno želi da uništi državu i da sruši sve što su ovi izgradili.

Poslednjih nekoliko dana smo uživo mogli da pratimo kako zaista izgleda društvo koje klizi ka sukobu velikih razmera, samo što takve snimke nismo gledali na domaćim, već na stranim televizijama.

Američki policajac je usmrtio Džordža Flojda, nakon što je Afroamerikanac skoro tri minuta bio bez vazduha dok ga je Čovin kolenima gušio. Širom Sjedinjenih Država izbile su demonstracije koje su ubrzo postale nasilne. Ima nastradalih, zapaljena je policijska stanica u Mineapolisu, a tokom protesta je privedena cela novinarska ekipa CNN-a. Ubrzo su pušteni, guverner se izvinio, ali ostao je gorak ukus u ustima.

Za to vreme, Tramp započinje rat protiv društvenih mreža, prekida saradnju sa SZO, a Kinu proglašava najvećim spoljnopolitičkim neprijateljem.

Dotakli smo politički trenutak u kom granice ne postoje. Veoma slični društveni problemi se prelivaju u skoro sve zemlje sveta. Pogotovo usled korona krize. A još uvek niko ne može ni da zamisli šta će se dešavati kada ovo bude prošlo. Ono što je sigurno jeste da su polarizacije još dublje, a sukobi sve brutalniji. Duboke države širom planete se bore protiv “populista”, kako bi njihovi politički saradnici iz establišmenta koji je isti već pet decenija ponovo došli na vlast ili ostali na njoj.

Srbija u ovakvoj situaciji mora da nastavi sa balansiranjem na spoljnopolitičkom planu, ali pre svega je potrebno da reši sopstvene unutrašnje probleme. Dobar početak bi bio nekakav dijalog jer je razgovor preko potreban lek. I svetu i Srbiji. Pod hitno.

PAVLE KOSIĆ

FOTO: SHUTTERSTOCK 

Close
Social profiles