Lutovac: Bojkot izbora građanski test za DS, ujedinjenje posle izbora

„Nije reč o različitim mišljenjima nego o različitom delovanju, ne radi se ovde o nepoštovanju manjine, ovde se radi o nepoštovanju odluka volje ubedljive većine“, rekao je predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac komentarišući previranja u toj partiji. On je dodao da je bojkot izbora „građanski test“ za opoziciju, pa i DS, a da se ujedinjenje stranke očekuje posle izbora.

Lutovac je u izjavi agenciji Beta ocenio da su „reforma stranke i bojkot izbora linije razdvajanja u DS.

„Ta linija nisu nisu Dveri, nego Srpska napredne stranka (SNS), nije Boško Obradović nego Aleksandar Vučić. Za reformu stranke imamo jasan plan za čiju realizaciju nam je potrebno šest do devet meseci“, dodao je on.

Jedan do ciljeva reforme DS-a je, kako je naveo, povratak poverenja građana, a „jedan od načina da se to učini da ostane u bojkotu“.

„Menjamo naša akta. Od Statuta, do svih pravilnika. Pripremamo se za ujedinjenje koje će se desiti vrlo brzo nakon izbora. Reformisana DS je spremna da se zajedno sa drugima iz opozicije bori za to što pripada slobodnim građanima, ali je spremna i na to da bude do kraja sa građanima, makar bila jedina politička stranka koja će ostati u toj borbi“, naveo je predsednik DS.

DS, kako je rekao, ima „hiljade članova koji mogu biti naši predstavnici u javnosti“.

„Veliki broj čestitih i obrazovanih članova godinama ne može da dobije priliku da se iskaže. Od njih se traži da budu samo logistička podrška večitim funkcionerima u stranci. Potrebna nam je stranka u kojoj će svi koji su posvećeni stranci i javnom dobru, dobiti pravu šansu“, ocenio je Lutovac.

Govoreći o podelama unutar stranke, on je rekao da je na jednoj strani ogromna većina koja hoće reformisanu stranku, a na drugoj strani oni koji bi da se nastavi po starom obrascu ponašanja.

„Na jednoj strani oni koji bi da se pitaju za sve, da se pogađaju, da budu večiti stranački i džavni funkcioneri, a na drugoj strani su oni koji bi da se kroz procedure donose odluke i poštuje volja većine“, rekao je on.

„Bojkot izbora je jedna vrsta građanskog testa za DS i za celu opoziciju. Bojkot je nepristajanje na gaženje dostojanstva, na legalizaciju otimačine, ponižavanja i prevara“, kazao je Lutovac.

Dodao je da bojkot daje nadu „da se možemo odupreti“, a da izlazak na izbore ubija nadu da su promene moguće i podstiče dalju apatiju.

„Veliki su pritisci na DS da učestvuje na lažnim izborima, da bude saučesnik, da bude konstruktivna opozicija. DS i ja lično ćemo do kraja biti uz građane u njihovoj borbi za slobodu i prava koja nam pripadaju. Što nas jače budu pritiskali to ćemo pružati jači otpor. DS je spremna da se zajedno sa građanima bori za uređenu državu i socijalnu pravdu, društvo kulture, a ne bizarnosti“, rekao je lider DS.

Na pitanje šta posle bojkota rekao je da to „od nas zavisi“.

„Ako budemo solidarni, uporni i istrajni u zahtevima da živimo normalno uspećemo da se izborimo za slobodne izbore i bolji život. Posle slobodnih izbora dolazi do promene vlasti i suštinskih promena u našim životima“, naveo je Lutovac.

Ističe da „rušenje autokratskog režima“ nije nešto što se može desiti na ovakvim izborima.

Bojkot, prema njegovimm rečima, neće odmah dovesti do pada autokratskog režima, jer to nije brz i jednostavan proces, „ali je nužan korak koji vodi ka tom cilju. Uveren sam da će bojkot dovesti do toga da se stvori jasnija društvena i politička ponuda“.

„Zna se ko će biti vlast posle ovih lažnih izbora na kojima je neizvesno samo to ko će preći cenzus. Vrlo brzo će biti jasno koga će građani prepoznati kao pouzdanog partnera u borbi za prava svih nas. Jedno je sigurno i sasvim izvesno, a to je odgovor na pitanje šta posle lažnih izbora kojima dajemo legitimitet? Dalje propadanje, još veće nasilje, pritisci, ucene, nekažnjena korupcija i kriminal. I sve lošiji i lošiji uslovi za život i svake naredne izbore“, naveo je on.

IZVOR: BETA

FOTO: N1