Situacija u SAD sve dramatičnija, novinari na meti napada

Protesti širom Sjedinjenih Američkih Država traju već šest dana, nakon što je policajac u Mineapolisu ubio Afroamerikanca Džordža Flojda.

U 25 američkih gradova vlasti su uvele policijski čas zbog nasilnih protesta, dok je 13 država aktiviralo Nacionalnu gardu kako bi ugušile demonstracije.

Razbijanje izloga i pljačkanje radnji nastavilo zbog čega je policija počela da koristi suzavac, biber sprej i gumene metke u borbi protiv demonstranata, ali i novinara.

U Luivilu, gradu u saveznoj državi Kentaki u kom su demonstranti zahtevali pokretanje pitanja odgovornosti zbog toga što je policija u martu ubila jednu Afroamerikanku, jedan policajac je ispalio biber sprej na ekipu lokalne televizijske stanice, što je zabeleženo i u prenosu uživo.

„Koga gađaju”, pitao je reporterku voditelj iz studija.

„Nas”, odgovorila je ona.

Fotoreporter TV KDKA Ian Smit izjavio je da su ga demonstranti napali tokom protesta u centru Pitsburga. „Gazili su me i šutirali. Uguvan sam i okrvavljen, ali živ. Moj fotoaparat je uništen. Izvukla me je druga grupa demonstranata i spasila mi život”, napisao je on u objavi na Tviteru.

IZVOR: GLAS RAZUMA

FOTO: SHUTTERSTOCK

Social profiles