Tramp preti vojskom

Predsednik SAD Donald Tramp poručio je da će razmestiti hiljade dobro naoružanih vojnika i snage za održavanje reda i zakona da bi zaustavio nasilje u glavnom gradu Amerike – Vašingtonu – i zarekao se da će učiniti isto u drugim gradovima, ukoliko njihovi gradonačelnici ili guverneri saveznih država u kojima se ti gradovi nalaze ne uspeju da povrate kontrolu nad onim što se dešava na ulicama.

“Gradonačelnici i guverneri moraju da uspostave nadmoćno prisustvo organa reda sve dok se nasilje ne uguši”, rekao je između ostalog Tramp obraćajući se iz Ružičnjaka Bele kuće, u trenutku dok su vlasti u blizini predsedničke rezidencije suzavcem arsterali demosntrante.

“Ukoliko grad ili država odbijaju da preduzmu akciju, koja je neophodna da se odbrane životi i imovina njihovih građana, onda ću ja razmestiti vojsku SAD i brzo rešiti problem umesto njih”, zapretio je Tramp tokom obraćanja iz Bele kuće.

Desetine gradova širom SAD ostaju pod policijskim časom, što je situacija kakva u SAD nije viđena još od 1968. godine, kada je ubijen aktivista i borac za ljudska prava Martin Luter King mlađi. Nacionalna garda razmeštena je u 23 savezne države i prestonici Vašingtonu.

IZVOR: GLAS AMERIKE 

FOTO: AP/PATRICK SEMANSKY

Social profiles