PLANETA UZ AFROAMERIKANCE, KO JE UZ SRBE POVRATNIKE?

Savremeno doba, svet danas, 2020. godine kao najviše ljudske vrednosti ceni toleranciju, ljubav, jednakost i razumevanje. Ali svet danas, u 21. veku je pokazao da se kao društvo nalazimo na najnižoj lestvici društvenih vrednosti. Pre samo 10 dana, 25. maja u Mineapolisu, jednom čoveku je oduzet život jer je njegova boja kože crna. Taj čovek je bio nečiji otac, sin, muž i prijatelj čiji je život oduzet na sred ulice, jednog sasvim običnog dana od strane policije SAD-a. Njegovo ime je Džordž Flojd, ime koje je postalo simbol borbe protiv rasizma.

Nemiri na ulicama Mineapolisa, Los Anđelesa, Vašingtona, čitave Evrope ne jenjavaju. Obdukcija je pokazala da je Flojd preminuo od posledica gušenja, nakon što je policajac Derek Šovin klečao na njegovom vratu 8 minuta i 46 sekundi. Policajci su tog dana prekršili sva pravila službe, ali i sve etičke i moralne principe. Nemoguće je da se ne zapitamo, da li bi policajac Šovin i ostale njegove kolege postupile na isti način da je na Flojdovom mestu bio belac?

Crnačka zajednica se vekovima bori za jednaka prava i tretman širom sveta, a nakon ovog događaja vidimo da se nikakav napredak nije desio, još od pronalaska Amerike.

Bivši šampion NBA lige San Antonio Sparsima je sa Džordžom bio najbolji prijatelj, a svet je oduševio izjavom da će se prijaviti sa starateljstvo nad Đijanom, Flojdovom ćerkom, i da će joj pružiti sve što će joj nedostajati i sve što je nestalo odlaskom njenog oca.

U znak solidarnosti ugledne svetske televizije emituju zvuk disanja 8 minuta i 46 sekundi, dok je na ekranu ispisano „I CAN’T BREATHE!“

Više od 7.000 km dalje, u maloj Srbiji i njenoj južnoj pokrajini koja je pod njenom delimičnom kontrolom već 20 godina, dešavaju se svakodnevni napadi na Srbe koji žele da se vrate na svoja ognjišta koja su napustili ratne 1999. i u pogromu 2004. godine.

Od februara 2020. zabeleženo je najmanje 20 napada na Srbe povratnike. Napadi na Srbe i njihovu imovinu u opštinama Klina i Istok su sve učestaliji. Samo u poslednjih deset dana dogodilo se ukupno sedam napada. U jednom od incidenata fizički je napadnut Miodrag Stašić iz sela Drenovac u opštini Klina.

Ministar za povratak i zajednice Dalibor Jevtić razgovarao je proteklih dana o napadima na Srbe i njihovu imovinu u povratničkim selima sa komandantom KFOR-a i šefom OEBS-a, gde je, kako je saopštilo Ministarstvo za zajednice i povratak “zaključeno da je neophodno veće angažovanje svih institucija na Kosovu u rešavanju bezbednosnih incidenata”.

Ovakve izjave sprskih političara, ali i visokih zvaničnika Evropske unije nisu novina. Od obećanja i zaključaka da je neophodno veće angažovanje još uvek nema konkretnog delovanja na terenu. Napadi su sve učestaliji i brutalniji.

Na dve strane planete prava dva naroda ugružena su toliko da je, između ostalog, procenjeno i objavljeno da su Srbi na Kosovu i Metohiji najugroženija etnička zajednica u Evropi. Zabeleženo je i da je stopa povratka raseljenih najmanja kad je reč o Kosmetu, manja čak i od povratka u, naprimer, Irak.

I nakon svega postavlja se i nameće samo jedno pitanje:

Koliko će još Aforamerikanci i Srbi na Kosmetu, ali i svi drugi narodi moći da dišu?

Koliko će vazduha ostati društvu koje je svakim danom sve polarizovanije i razorenije?

JELENA DOBRIĆ                                  ANDRIJA LAZAREVIĆ

FOTO: GLAS AMERIKE

Social profiles