Novinarstvo nije izliv hrabrosti, već naša dužnost

U organizaciji Centra za razvoj zajednica i portala “Kossev” održan je trening o medijskoj pismenosti koji je bio namenjen novinarima, kao i onima koji razmišljaju o karijeri u pomenutoj profesiji.

Cilj je bio da se razume uloga i obaveza medija.

Trening je pripremio novinar “BIRN-a”, Aleksandar Đorđević.

Na online konferenciji obrađene su teme od izuzetnog značaja za mlade ljude koji se tek upuštaju u profesiju kakva je novinarstvo.

  • Akcenat je stavljen na nekoliko različitih tema:
  • Uloga dnevnih medija,
  • Zakonski okvir koji reguliše rad medija,
  • Profesionalni standardi izneti u Kodeksu novinara Srbije,
  • Prepoznavanje i borba protiv lažnih vesti,
  • Tela koja regulišu rad medija u Srbiji,
  • Uloga novinarskih udruženja.

Utiske sa održanog online seminara donosi nam novinar “BIRN-a” Aleksandar Đorđević:

Da li ste upoznati sa situacijom u kojoj se nalaze srpski mediji na Kosovu i Metohiji i da li je to bio dodatni motiv da učestvujete u ovoj aktivnosti?
Srpki mediji već decenijama prolaze kroz razna iskušenja i velike krize, ali trenutna situacija je veoma kritična. Na Kosovu je to sve još izraženije. Glavni motiv mi je upoznavanje i druženje sa kolegama sa Kosovo. Koliko se trudim da im prenesem svoja iskustva, još više želim da čujem i saznam kako i u kojim uslovima oni rade.

Da li ste ranije održavali slične aktivnosti i hoće li ih biti u budućnosti?
Ne, ovo nije prvi put. Nažalost, sada smo se ograničili na virtuealno druženje, ali prvom prilikom ćemo to isrpaviti. Bez obzira na prednosti virtuelnih predavanja, bez direktnog kontakta i neposredne komunikacije nema pravog efekta.

Koliko je bitno za mlade ljude da se uključuju u debate slične ovoj koju ste održali?
U današnje vreme je svaka razmena mišljenja lek za naše obolelo društvo. Bojim se da smo ušli u fazu kada je skoro nemoguće razgovarati sa nesitomišljenicima bez opasnosti da se običan razgovor pretvori u izliv agresije. Protiv takve isključivosti se treba boriti, a druženja kao ova su dobar model.

Da li mislite da je hrabro odlučiti se na novinarstvo kao profesionalni poziv s obzirom na sve što vidimo poslednjih godina, ili bolje reći decenija u Srbiji?
Ugled novinara u Srbiji je narušen i mediji imaju jako lošu reputaciju, mislim sa dobrm razlogom. Za promenu lošeg imidža novinara je potrebno više časti i više marljivog rada nego hrabrosti. Ko svoj posao radi iz ljubavi i savesno, on to ne vidi kao izliv hrabrosti, već kao svoju dužnost. Vatrogasac vam nikada neće reći za sebe da je hrabar, ali će sigurno istaknuti da je ponosan što mu je to profesija.

Šta biste poručili mladim novinarima, Vašim budućim kolegama?
Da budu uporni, ali i strpljivi. U novinarstvu se poverenje dugo gradi, ali se može preko noći izgubiti.

IVA MANOJLOVIĆ
ANDRIJA LAZAREVIĆ

FOTO: N1, RADIO KOSOVSKA MITROVICA

Close
Social profiles