“Jezičke nedoumice”: Grupa posvećena očuvanju jezika

Jezičke nedoumice su najveća jezička Fejsbuk grupa na Balkanu, koja ovog momenta, dok kucam, broji 52.284  člana i svakog dana pristižu nam novi, pogotovo u vreme policijskog časa jer je narod bio u kući i administratori su imali mnogo posla.

Grupa je osnovana negde 2009. godine kada sam postala član, potom su osnivači otišli svojim poslom i predali grupu meni. Grupa uvažava sva četiri standarda: srpski, hrvatski, bosanski i crnogorski i po tome smo jedinstveni, a imamo i administratore koji pokrivaju te standarde. Da! Administratori rade bez ikakve naknade, besplatno; okupili smo se iz ljubavi prema jeziku. Pomenula bih te vredne ljude: srpski jezik: Violeta Babić, Marko Nestorović, Milan Labudović,  Aleksandra Uskoković, Dragica Prole Stanojević; hrvatski: Rene Čipanj Banja i Ante Kuvačić; bosanski: Vesna Alić, Zenaida Karavdić i Melida Murselović; crnogorski: Blagoje Vujisić. U grupi ima stručnih članova koji su vrhunski filolozi i koji takođe učestvuju u rešavanju nedoumica i zaslužuju mesto administratora.

Kako doći do ove Fejs grupe? Potrebno je da imate nalog na Fejsbuku, potražite preko lupe Jezičke nedoumice i podnesete zahtev. Administratori će vas dodati. Odmah možete pitati i rešiti svoju nedoumicu, a i pogledati stare nedoumice koje su rešene i mnoštvo korisnih objava u vezi s jezikom. Na svako pitanje dobijate odgovore i članova i administratora. Odgovori su potkrepljeni validnim normativnim izvorima, tako da uvek možete biti  sigurni da ste dobili tačan odgovor. Nema glupih pitanja, uvažavamo i ona da li se “ne znam” i “da li” piše spojeno, do složenijih nad kojima se i mi administratori zamislimo. Najčešće nedoumice su: rodna ravnopravnost, koja administratorima zadaje muke, jer su jedni članovi za, a drugi protiv “žene biznismenke”, “žene pušačice” (“žena pušač”), “trenerice” (u hrvatskom i crnogorskom), “trenerke” u srpskom (u bosanskom oboje), potom upotreba glagola “trebati” (“trebaM uraditi” pravilno je u hrvatskom, bosanskom i crnogorskom, dok je “treba da uradim” u srpskom, a  u crnogorskom još i  “treba da uradim”i “trebaM da uradim”,  zamenica “svo” (kamen spoticanja jer ne postoji, ima samo zamenica “sve”), konstrukcija “za poneti” preuzeta direktno iz engleskog (pravilno, na primer: “za nošenje”), pisanje polusloženica (“auto-put” u srpskom i u crnogorskom, u bosanskom “autoput”, u hrvatskom “autocesta”), spojeno i razdvojeno pisanje, npr. “i te kako” (samo u srpskom razdvojeno, u drugim standardima spojeno), jezik se ne “priča”, jezik se “govori”, vokativ imena: Mila, Mia, Danica itd., (pravilno: Mila, Mia, Danice) itd. Roditelji se bune kada njihovoj Miji dodamo intervokalno J, ali pravopis tako nalaže. Dalje, “sudomašina” se vidi svuda po radnjama, pa i na reklamama. Ne postoji sudomašina ni u jednom standardu, samo mašina za pranje sudova (suđa); imperativi: obojI, osvojI su nam nepravilni. Pravilno je bez I: oboJ, osvoJ. U hrvatskom je obojI i osvojI.  Česta pitanja su da li se, na primer, žena iz Slovenije zove Slovenka ili Slovenkinja. Ona je Slovenka. Crkva Svetog Marka (srpski standard), sveti se piše velikim slovom. To su česte nedoumice. Ima ih još mnogo, mnogo, a neke ću ilustrovati i slikama.

Svi se slažu da se u grupi mnogo može naučiti i da je izuzetno korisna. Članovi su nam rekli da ih profesori s fakulteta upućuju na ovu grupu jer će dobiti tačan odgovor potkovan normom.

Administratori imaju i svoju grupu zvanu Sav(j)et u kojoj se dogovaraju, zajedno donose odluke, proćaskaju… Ova mala i vredna ekipa svaki dan nadgleda, kontroliše  odgovore, komentare, rešava sukobe kojih gotovo i nema jer smo dobro organizovani.

Izdavačke kuće i pisci se reklamiraju kod nas, a zauzvrat dobijamo knjige koje delimo najaktivnijim i najkorisnijim članovima. Upravo smo podelili knjige i u toku su pregovori za dalju saradnju.

Šta da vam još kažem o Jezičkim nedoumicama, osim da dođete i pitate. Brže nego što mislite dobićete tačan odgovor. Pozivam vas ovim putem da naučite, obnovite, proverite svoje znanje. Dobro nam došli!

DRAGICA PROLE STANOJEVIĆ, ADMINISTRATORKA 

FOTO: SHUTTERSTOCK

Close
Social profiles